Stariji od 75 godina najbrojnija su dobna skupina u Hrvatskoj. Tko će zaraditi za mirovne?

Jasmina Grgurić
4. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Najbrojnija dobna skupina u Hrvatskoj su stariji od 75 godina kojih imamo 382,2 tisuća. Nedostaje nam mlađih, radnih i obrazovanih kadrova koji bi trebali biti nosioci gospodarskog oporavka i rasta. Prema sadašnjim procjenama Državnog zavoda za statistiku, broj stanovnika pao je ispod četiri milijuna, pri čemu smo uglavnom ostali bez mlađeg i radno aktivnog stanovništva.

Foto: Rawpixel

Prema popisu stanovništva 2011. godine Hrvatska je imala 4,2 milijuna stanovnika. Smatra se da je ta brojka lani pala na oko četiri milijuna zbog višegodišnjih migracija, a prema procjenama Državnog zavoda za statistiku, sada nas je ispod četiri, moguće samo 3,8 milijuna, piše Večernji list. Točnu sliku dat će ovogodišnji popis stanovništva koji je zbog pandemije odgođen za ljeto.

Problem nisu stari ljudi, nego omjer mladih i starih

No, još veći problem je starost stanovništva. Stariji od 75 godina najbrojnija su doba skupina, ima ih 382,2 tisuća, dok su najmalobrojnija skupina djeca do četiri godine kojih je 181,5 tisuća. Imamo samo 774.817 djece i mladih do 19 godina, a nasuprot njima, 862.958 onih sa 65 i više godina. Posljednjih osam godina izgubili smo 65.410 učenika osnovnih i srednjih škola, dok je na fakultetima više upisnih mjesta nego studenata.

Demograf Dražen Živić ukazuje na dobnu strukturu kao uzrok demografskih problema. Problem nije, ističe, u starima, nego u lošem omjeru mladih i starih.

Kako ćemo puniti mirovinske i zdravstvene fondove?

“Ovakva dobna struktura stanovništva kakvu imamo danas upozorenje je da će nam budućnost biti još negativnija, jer sve manje mladih ulazi u dob za rađanje, dok poslijeratni baby boom naraštaji ulaze u sve brojnije skupine starog stanovništva.

Poznati demograf: "Treća dob je izmišljeni koncept koji služi da bi ograničili starije ljude"

Nije problem broj starog stanovništva, jer bi svatko od nas želio dočekati kvalitetnu starost, nego loš omjer mladih i starih koji dovodi u pitanje funkcioniranje sustava. Kao i cijela Europa i mi funkcioniramo na principu međugeneracijske solidarnosti, a kod nas je mladih sve manje i taj će manjak mladih biti veliki problem, jer kako ćemo i čime puniti mirovinske i zdravstvene fondove? Osobna štednja će dobiti na važnosti, ali problem je što kod nas većina ljudi nema od čega štedjeti za starost govori” – kaže Živić za Večernji.

Prosječna starost stanovništva Hrvatske je 43,6 godina, a očekivano trajanje života 75,4 godine. Žene žive dulje od muškaraca, u prosjeku 81,6 godina, a muškarci 75,4 godine. Kako se procjenjuje da se u proteklom desetljeću iselilo oko 350 tisuća građana, uglavnom mladih, ovogodišnji popis stanovništva će pokazati stojimo li možda čak i lošije od trenutnih nepovoljnih procjena.

Stariji od 75 godina najbrojnija su dobna skupina u Hrvatskoj. Tko će zaraditi za mirovne?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap