Stariji od 65 moraju obratiti pažnju i na manje očite simptome korone

Jasmina Grgurić
19. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Starije osobe imaju veći rizik od komplikacija zaraze koronavirusom, zbog čega je važno reagirati na vrijeme već pri pojavi najmanjih simptoma. Oni se razliku od slučaja do slučaja te iako su blagi, kasnije mogu dovesti do težeg oblika bolesti. Trebamo stoga obratiti pažnju i na one simptome koji nisu tipični.

umor

Ilustracija: Pixabay

Kako bi na vrijeme spriječile komplikacije zbog zaraze koronavirusom, osobe starije od 65 godina trebaju obratiti pažnju i na atipične simptome bolesti. Oni se razliku od osobe do osobe, a neki su karakteristični upravo za umirovljenike.

Kod njih tako mogu nastupiti kognitivni problemi koji će dovesti do promjena u ponašanju.

“Može se dogoditi da osoba spava puno više nego inače ili da izgubi apetit. Mogli bi djelovati neobično bezvoljno ili zbunjeno, gubiti orijentaciju. Također, moguće su vrtoglavice i padovi”- kaže liječnik obiteljske prakse Peter Bailey, prenosi Best Life.

Ako se ponašanje osobe razlikuje od uobičajenog umora ili do narušavanja njezinog mentalnog stanja nastupa naglo, trebala bi napraviti test na koronu.

Znanstvenici potvrdili još četiri važna simptoma koronavirusa

Kod starije populacije uslijed zaraze može nastupiti i delirij, pogotovo ako već boluju od demencije ili su preboljele moždani udar. Zbog delirija osobe se bore održati koncentraciju i pažnju, postaju zbunjene i pospane. Imaju problema s razmišljanjem, spavanjem i emocijama.

Stručnjaci pojašnjavaju da kod starijih osoba simptomi često nisu uobičajeni kao kod ostalih, jer oni najčešće imaju druge zdravstvene probleme. Također, s godinama dolazi i do promjena u našem imunološkom sustavu koji daje drugačiju obranu organizma, a samim time mijenjaju se i simptomi bolesti.

Pratite promjene kod starijih osoba kako biste reagirali na vrijeme i spasili im život.

 

Stariji od 65 moraju obratiti pažnju i na manje očite simptome korone
Share via
Copy link
Powered by Social Snap