Stariji od 55 godina troše najviše novca na putovanjima izvan Hrvatske

Jasmina Grgurić Zanze
9. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Za novčanikom na inozemnim putovanjima najradije posežu hrvatski građani stariji od 55 godina. Među svim dobnim skupinama, upravo su oni najveći potrošači pa tako potroše između 1.000 i 2.000 eura kada odu na odmor izvan Hrvatske. Broj putovanja povećao se u odnosu na prethodnu godinu, a slijede još putovanja na advent, skijanje i doček Nove godine.

Ilustracija: Pixabay

Hrvati ove godine putuju više nego lani, pokazuje najnovije istraživanje MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve. U 60 posto slučajeva putuje se zbog odmora, a u 40 posto zbog posla. Broj putovanja premašio je brojke iz 2019. godine, odnosno prije pandemije.

Naši ljudi najčešće biraju adventska putovanja

Čak 46 posto ispitanika planira ove zime putovati u inozemstvo, što je devet posto više u odnosu na prošlu godinu. Turistička putovanja u inozemstvo češće planiraju mladi u dobi od 18 do 29 godina (53%), nešto je više žena u usporedbi s muškarcima kao i pojedinaca s primanjima višim od 1.200 eura. Također, planiranje ovakvih putovanja češće je među ispitanicima koji dolaze iz regija poput Istre, Primorja i Gorskog kotara (59%) i Dalmacije (53%).

adventski vijenac
Advent nikad kraći: Ove godine trajat će samo tri tjedna, razlog je neobičan

Adventska putovanja u europske gradove najčešći su odabir naših građana.  Gotovo svaki četvrti ispitanik planira odlazak na skijanje, dok svaki peti planira putovanje za doček Nove godine u neki od europskih gradova, pokazuje istraživanje.

Što se tiče putovanja unutar Hrvatske, 56% ispitanika planira turistička putovanja unutar zemlje, slično kao i prošle godine. Ova putovanja češće planiraju osobe s višim stupnjem obrazovanja (62%), visokim osobnim prihodima (iznad 1.600 eura – 65%) te stanovnici iz regije Istre, Primorja i Gorskog kotara.

Sariji od 55 godina troše između 1.000 i 2.000 eura

Istraživanje je pokazalo da je prosječni iznos potrošen na putovanja u inozemstvo u svrhu odmora porastao u usporedbi s prethodnom godinom. Primjetan je rast od 93 eura, odnosno sa 664 eura u 2022. na 757 eura u 2023.

Stariji bračni par s ruksacima na leđima na izletu
U jednoj zemlji u susjedstvu postoje posebni vaučeri za umirovljenike za putovanja, evo o čemu je riječ

Prosječni troškovi putovanja variraju prema dobi ispitanika. Mladi od 18 do 29 godina uglavnom troše do 300 eura, dok osobe od 30 do 39 godina češće imaju troškove između 501 i 1000 eura.

Stariji od 55 troše između 1.001 i 2.000 eura, dok oni od 40 do 55 godina troše između 501 i 2.000 eura. Muškarci u prosjeku češće troše više od žena, a svaki četvrti ispitanik navodi trošak od 501 do 1.000 eura za putovanje u inozemstvo u svrhu odmora.

Kartično plaćanje čini 61 posto transakcija u inozemstvu

Gotovo polovica ispitanika planira platiti putovanja u inozemstvo debitnom karticom, dok se gotovina kao način plaćanja spominje kod 31% ispitanika. Značajan udio (22%) planira koristiti internet bankarstvo (e- ili m-banking).

– Čak 92% ispitanika nosi svoje platne kartice prilikom putovanja u inozemstvo, pri čemu se kartično plaćanje koristi za 61% svih transakcija u inozemstvu, ističe Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap