Starije žene česte su žrtve nasilja, no bližnje i članove obitelji rijetko prijavljuju

Jasmina Grgurić
22. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Nasilje nad ženama u velikom broju slučajeva obuhvaća razne oblike neodgovarajućeg postupanja prema ženama starije dobi. Nažalost, zbog straha i srama, žrtve rijetko prijavljuju nasilnike, jer su oni najčešće članovi obitelji ili bliske osobe. Samim time i sankcije izostaju, čime je dostojanstvo starijih žena u Hrvatskoj narušeno zbog nemoći ili financijske ovisnosti o zlostavljačima.

Foto: Pixabay

Na današnji datum Hrvatska obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Od 2005. godine 22. rujna posvećen je toj problematici u spomen na tri žene ubijene 22. rujna 1999. godine tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom sudu. Podsjetnik je to koliko je važno reagirati u slučajevima obiteljskog nasilja nad ženama, pri čemu su najčešće žrtve one starije dobi. Nažalost, o tome se još uvijek šuti iz straha ili srama pa su i sankcije nedostatne.

Bližnje i članove obitelji ne prijavljujemo

Istraživanja pokazuju da su upravo starije žene često podvrgnute jednom ili više oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja na osnovu dobi, spola i drugih obilježja. Nasilje je u tom slučaju često rezultat ageizma, odnosno  diskriminacije na osnovu starosti, seksizma ili akumulirane diskriminacije tijekom života.

Nasilje nad starijim ženama obuhvaća svaki oblik neodgovarajućeg postupanja, pri čemu ono može biti ne samo fizičko, nego najčešće psihičko, a nerijetko i financijsko i materijalno, uz zanemarivanje te čak i seksualno zlostavljanje.

Psihološke posljedice takvog postupanja, najčešće uzrokovanog od strane bližnjih i članova obitelji, jako su teške pa dolazi do osjećaja srama, straha, povlačenja, razvoja depresije i ugroženog dostojanstva u starosti i nemoći. Problem je time veći jer su nasilnici najčešće bliske osobe, zbog čega ih ne prijavljuju ni žrtve, a ni okolina.

Često slučaj u ruralnim sredinama

Starije žene nasilnicima su pogodne žrtve pogotovo kada je riječ o njihovoj smanjenoj sposobnosti, financijskoj ovisnosti, ali i stresu koji proizlazi iz obveze brige o njima, s čime se njegovatelji ne mogu nositi pa na njih viču i zanemaruju njihove potrebe.

[Svi oblici nasilja] Danas obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima

Također, istraživanja pokazuju kako do nasilja najčešće dolazi u ruralnim sredinama. S tom se problematikom bavi Udruga za pomoć ovisnicima “Vida” u suradnji s Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Tijekom ove godine provode projekt “Lady” – istraživanje nasilja nad starijim ženama, koji u svom fokusu ima problematiku obiteljskog nasilja nad ženama treće životne dobi. Tako će 25. rujna, u prostorijama udruge “Nit” u Korenici održati fokus grupu s umirovljenicama, s početkom u 11:00 sati.

Cilj je saznati o perspektivama starijih žena na ruralnim područjima; načinu na koji su odgajane, kakvi su njihovi odnosi s obitelji, koja očekivanja od njih imaju mlađi te na koji se način i s kim druže.

 

 

Starije žene česte su žrtve nasilja, no bližnje i članove obitelji rijetko prijavljuju
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap