Starije osobe često su žrtve nasilja u obitelji: ‘Sin me maltretira i psihički uništava’

Jasmina Grgurić Zanze
24. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Projekt ‘puSHEd’ koji je posljednje dvije godine provodila udruga B.a.B.e završen je. Cilj mu je bio prevenirati i suzbiti rodno nasilje prema ženama starije dobi. Na završnoj konferenciji istaknuto je da su nasilnici najčešće članovi obitelji, zbog čega mnoge starije žene nasilnike ne prijavljuju. Ipak, njih 17 posto doživi neki oblik nasilja. U većini slučajeva nasilnici su muškarci, a nasilje je najčešće emocionalno i ekonomsko, a manje fizičko. Zahvaljujući projektu, kažu, žene su se počele otvarati i prvi put su progovorile o nasilju koje su doživjele.

Nasilje nad starijima | Unsplash

Nasilje nad starijima | Unsplash

Završna konferencija projekta ‘puSHEd’ koji je trajao dvije godine i za cilj je imao prevenciju i suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja prema ženama starije životne dobi, održana je u Zagrebu. Nasilnici su najčešće članovi obitelji i to je razlog zbog kojih mnoge žene šute i nasilje ne prijavljuju. O tomu je posvjedočila i jedna umirovljenica.

Nasilnici su uglavnom muški članovi obitelji

Crno-bijela fotografija umirovljenice koja se drži rukama za glavu
Nasilje nad starijim osobama: Prošle godine prijavljeno više od 900 slučajeva, a žrtve su najčešće žene

– Sve što smo zaradili radom u tuđini smo ulagali u te odvojene objekte, svatko svoj ulaz. Sada je nastala situacija da me vlastiti sin maltretira i psihički uništava, počelo je zatvaranjem vode, zatvaranjem ulaza u dvorište. Sva moja ljudska prava mi gazi i uništava. Meni je osobno ovo sve što vam pišem toliko sramotno i ponižavajuće, rekla je za vijesti.hrt.hr prenoseći riječi starije žene savjetnica pučke pravobraniteljice, Silvija Trgovec Greif.

Najčešće je riječ o obiteljskim nasilnicima i zbog toga ih žene starije životne dobi ne prijavljuju, iako njih više od 17 posto doživi neki oblik nasilja. Podaci MUP-a pokazuju da je lani prijavljeno više od 900 slučajeva nasilja nad starijima, pri čemu su žrtve uglavnom žene, o čemu smo pisali ovdje.

– Nasilje koje kod starijih prepoznajemo da je izraženije je definitivno ekonomsko i emocionalno nasilje, puno manje nego fizičko. Uglavnom se radi o muškom članu obitelji koji čini to nasilje, bilo nad majkom, bilo nad ocem, kazala je Željka Barić, ravnateljica Doma za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji ‘Duga-Zagreb’.

Žene počele govoriti o nasilju koje su doživjele

Udruga Babe provela je ovaj projekt za suzbijanje i prevenciju nasilja nad ženama starije životne dobi. Trajao je 24 mjeseca, a više o projektu ‘puSHEd’ smo pisali ranije ovdje.

Baka čita svojem unuku
Iz Ministarstva potvrdili: Uvodi se alimentacijski fond, a ukida se plaćanje alimentacije za bake i djedove

–  Nakon što smo održali javnu kampanju, koja je uključivala TV spot, zaprimili smo jako veliki broj prijava i žene su se zapravo osnažile i prvi put počele pričati o nasilju koje su doživjele, znači nisu sve prijavile, ali su napravile taj korak da nekome po prvi put ispričaju o tome, rekla je Marina Gombar, voditeljica projekta puSHEd iz udruge B.a.B.e.

Ukazali su i na sve učestalije financijsko nasilje. Naime, djeca dižu kredite na mirovine roditelja, a kredite ne vraćaju pa dolazi do ovrhe. Isto se događa i s neplaćanjem alimentacije pa se ta obaveza onda prenosi na djedove i bake. Novih ovrha nad mirovinama za uzdržavanje unuka više ne bi smjelo biti, nakon zakonskih izmjena, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap