Nasilje nad starijim osobama: Prošle godine prijavljeno više od 900 slučajeva, a žrtve su najčešće žene

Ana Kanazir
9. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Nasilje u obitelji je veliki problem, a žrtve su često upravo starije osobe. Mnogi o njima misle kako su slabiji pa ih zato napadaju i iskorištavaju na razne načine, a upravo su članovi obitelji glavni nasilnici. U 11 mjeseci prošle godine je tako zabilježeno 974 prekršaja koje su prijavile osobe starije od 65 godina, kako su nam javili iz Ministarstva unutarnjih poslova. Točnije, prijavljeno je 275 kaznenih djela nasilja u dobnoj skupini od 60 do 80 godina.

Crno-bijela fotografija umirovljenice koja se drži rukama za glavu

Nasilje nad starijima | Foto: Pixabay

Koliko god se često pisalo o nasilju u obitelji, ovi slučajevi se, nažalost, samo povećavaju. Žrtve su u velikoj većini starije osobe, dok su osobe koje vrše nasilje najčešće bliski članovi njihove obitelji. Tako je u prvih jedanaest mjeseci MUP evidentirao više od 970 žrtava nasilja koji su stariji od 65 godina.

Zabrinuta starija žena sa sklopljenim rukama
Linija za pomoć: Žrtve nasilja u starijoj dobi u 80 posto slučajeva su žene

Povećao se broj slučajeva

Veliki problem je nasilje u obitelji, a u 11 mjeseci 2023. godine je evidentirano ukupno 7.744 žrtava počinitelja prekršaja nasilja u obitelji, od kojih su većinom žrtve bile žene. Jednako tako, njih 974 pripada dobnoj skupini starijoj od 65 godina, prema statističkim podacima MUP-a. Iako se možda radi o manjem broju žrtava umirovljenika u odnosu na velik broj stanovništva, ovo je svejedno zastrašujuća brojka.

U usporedbi s 2021. godinom kada je evidentirano 760 žrtava obiteljskog nasilja nad starijima od 65 godina, radi se o znatnom povećanju. Ono što još više zastrašuje su i slučajevi nasilja koji nisu prijavljeni jer se starije osobe često boje ili srame prijaviti nasilje pa točna brojka zapravo nije poznata. Zabrinjava i činjenica kako je u tih jedanaest mjeseci prošle godine evidentirano i 275 žrtava kaznenog djela nasilja u dobnoj skupini od 60 do 80 godina. Ipak, podaci za 2023. nisu u cijelosti obrađeni, kako napominju iz MUP-a.

Prijavite nasilje odmah

Osim navedenih podataka, poznato je i kako je prošle godine liniju Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja nazvalo 123 osoba starije od 65 godina, a najčešće se susreću s nasiljem u obitelji. Izgladnjivanje, guranje, prijetnje, financijsko iskorištavanje, zanemarivanje, emocionalno ucjenjivanje, ali i seksualno nasilje, samo su neki od slučajeva s kojima su se obratili za pomoć, o čemu smo više pisali i ovdje.

Što se tiče samih kazni za nasilje, one se kreću po određenim iznosima ili danima zatvora. Zapriječene kazne su od najmanje 260 eura ili kazna zatvora do 90 dana za osnovni oblik, a najmanje 2.250 eura ili kazna zatvora od najmanje 80 dana za najteži kvalifikatorni oblik nasilja, objašnjavaju iz MUP-a. Ako ste žrtva nasilja ili znate nekoga tko je žrtva nasilja i želite mu pomoći, obratiti se možete i Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja, pozivom na besplatni i anonimni broj 116 006, koje je dostupan svakim danom od 0 do 24.

Copy link
Powered by Social Snap