Stara fotografija otkrila da sto godina star obrt u Ilici još uvijek postoji!

Jasmina Grgurić Zanze
13. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Mali obiteljski obrt pokrenut prije sto godina radi i danas. Zvuči nevjerojatno jer propali su, znamo, i mnogi puno mlađi. No, ne i ovaj samozatajni, ali vrlo uspješan i inovativan obiteljski biznis koji skriva jedan od haustora zagrebačke Ilice.

Kada su djelatnici Tehničkog muzeja u potrazi za “tehničkim” starinama među antikvitetima na Britancu nabasali na staru fotografiju s prikazom opreme malog vodoinstalaterskog obrta Bovje otvorenog u Ilici davne 1922. godine, ni slutili nisu da firma pod istim imenom na istom mjestu posluje i danas, gotovo sto godina kasnije.

Naime, krenuli su tragom fotografije od Britanca do Ilice 54, kada su već ionako u blizini, da provjere je li firma doista nekad tamo bila, no na njihovo iznenađenje tamo je još uvijek.

Naime, 1922. godine u Zagrebu je otvoren vodoinstalaterski obrt vlasnika Vjekoslava Bosilja. Obrt je nakon njegove smrti preuzeo sin Drago koji je u želji da se nastavi obiteljska tradicija odabrao jednog nadarenog i zainteresiranog naučnika i odgojio ga u duhu tradicije te mu tako ostavio uhodanu radionicu. Jedini uvjet bio je da na sjećanje i čast osnivača obrt nosi naziv BOVJE ( BOsilj VJEKoslav).

“Taj naučnik i današnji vlasnik obrta je gospodin Franjo Trumbetaš. Da je gospodin Bosilj odabrao pravog nasljednika klijenti su se mogli uvjeriti mnogo puta. Naslijedio je od prethodnika interes za novo i spremnost za suradnje u rješavanju svakog problema s kojim mu stranke dođu. Djelatnost obrta Bovje danas je znatno proširena; ugradnja i održavanje uređaja za dezinfekciju vode za piće, vlastita izrada dozirnih crpki, održavanje svih vrsta vodoinstalaterskih i plinskih instalacija i opreme, limarski radovi…” – otkriva Tehnički muzej Nikola Tesla.

Firma je izradila te 2017. predstavila svoj uređaj za dobivanje dezificijensa OKSIEKO koji služi za za pripremu kondicionirane bazenske vode.

A čitava se priča zakotrljala i dalje pa su dobili i nekoliko fotografija od same obitelji, a koje je Muzeju poslala praunuka Marija Vukšić. Saznali su i da je gospodin Vjekoslav Bosilj bio strastveni pčelar te je u svojoj radionici izrađivao i potrepštine za pčelare.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap