Spremaju li umirovljenici prosvjed? Država gluha na zahtjeve Matice i Sindikata!

Jasmina Grgurić Zanze
23. veljače 2018.
Novosti
A- A+

“Iskreno se bojim da naši prijedlozi i zahtjevi neće proći, jer sa sobom nose veliki financijski teret. Mi ćemo, međutim, i dalje ustrajati na našim stavovima, zahtjevima i prijedlozima u nadi da će nadležni konačno shvatiti da se radi o materijalnom položaju više od četvrtine ukupnog stanovništva Republike Hrvatske, da je riječ o najvećoj armiji glasača koja bi mogla, organizirano i ujedinjeno, ozbiljno poremetiti  i promijeniti sve izborne kalkulacije. Postoji realna šansa da se organiziraju i prosvjedi, a izlazak na ulice velikog broja umirovljenika mogao bi se oteti kontroli.

Materijalno stanje umirovljenika u Hrvatskoj rapidno se pogoršava (Foto: Pixabay)

Peta sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe održana je prošlog tjedna, a s predstavnicima vlasti članovi Vijeća razgovarali su ovoga puta o izmjeni formule usklađivanja mirovina te mjerama za zaustavljanje siromaštva umirovljenika. Kako smo željeli doznati više nego što se to moglo putem šturih informacija objavljenih na portalu Ministarstva rada i socijalne skrbi, obratili smo se predsjedniku Vijeća, Anti Gavranoviću, inače iz Matice umirovljenika koja sa Sindikatom umirovljenika kroz ovo tijelo nastoji izboriti bolji položaj starijih osoba u Hrvatskoj.

Odbili ukidanje dodatnog zdravstvenog poreza

“U međuvremenu smo imali sastanak u Ministarstvu zdravstva vezano uz zahtjev da se ukine zaostali relikt kriznog poreza od 3 posto dodatnog zdravstvenog osiguranja koji plaća 32.953 umirovljenika. Paradoksalno, taj se broj povećao nakon usklađivanja mirovina za 2577 osoba. Naši prijedlozi su odbijeni zbog financijskog stanja u zdravstvu. Odbijen je i zahtjev da se dodatno osiguranje plaća samo na dio iznad granice” – kaže Ante Gavranović.

Na Nacionalnom vijeću ovoga puta raspravljali su o materijalima koje su zajednički pripremili Matica i Sindikat umirovljenika.

Sve ih više ulazi u zonu siromaštva

“Pozitivno je da je uspostavljen interaktivni odnos, kao i to da su nadležne institucije izradile indikativne simulacije određenih financijskih pretpostavki u odnosu na zahtjeve umirovljeničkih tijela. Ozbiljno se razgovaralo, suprotstavljeni su argumenti jedne i druge strane, a rješenja se traže i još ne naziru. Zapravo, nadležni izražavaju spremnost da se o svim našim prijedlozima i zahtjevima raspravlja u okviru cjelokupne reforme mirovinskog sustava te potrebnih zakonskih rješenja. Naši prijedlozi neće proći ni u raspravama oko nove reforme” – dodaje Gavranović.

Matica i Sindikat umirovljenika ostaju pri svojim stavovima i traže da se pronađu određena rješenja s obzirom da se materijalno stanje umirovljenika rapidno pogoršava, a sve veći broj njih ulazi u zonu siromaštva.

Matica i Sindikat umirovljenika traže:

  • Hitnu korekciju modela usklađivanja mirovina i to prema većem, povoljnijem indeksu rasta između plaća i potršačkih cijena;
  • Da se, pored klasičnog usklađivanja (po novoj formuli), ide i na linearno povećanje svih mirovina. Predlaže se implementacija dodatka „100 kn +6% „ kako bi se smanjila prevelika razlika između dviju generacija umirovljenika. Svoj zahtjev zasnivaju na činjenici da od uvođenja usklađivanja mirovine zaostaju za prosječnim plaćama 13,84 posto.
  • Kad je riječ o hitnim mjerama za zaustavljanje siromaštva, Matica i Sindikat inzistiraju na rješavanju obiteljskih mirovina, povećanju cenzusa za dopunsko osiguranje, uvođenje zajamčene minimalne mirovine, uvođenje državne naknade za starost (tzv. Nacionalna mirovina) i, konačno, pravo na dopunski rad za sve umirovljenike.

“Iskreno se bojim da naši prijedlozi i zahtjevi neće proći jer sa sobom nose veliki financijski teret. Mi ćemo, međutim, i dalje ustrajati na našim stavovima, zahtjevima i prijedlozima u nadi da će nadležni konačno shvatiti da se radi o materijalnom položaju više od četvrtine ukupnog stanovništva Republike Hrvatske, da je riječ o najvećoj armiji glasača koja bi mogla, organizirano i ujedinjeno, ozbiljno poremetiti  i promijeniti sve izborne kalkulacije. Postoji realna šansa da se organiziraju i prosvjedi, a izlazak na ulice velikog broja umirovljenika mogao bi se oteti kontroli”. – zaključio je Ante Gavranović.

Odbijeni i ranije, a tražili i objašnjenje za Royal

Sudeći prema objavi SUH-a na njihovim internetskim stranicama, nije prošla bolje ni prethodna sjednica Vijeća, koje su nazvali “mučnom pričaonicom na kojoj predstavnici umirovljeničkih udruga govore o sve težem i pogoršanom položaju umirovljenika i starijih osoba, a predstavnici četiriju ministarstava uporno odbijaju bilo kakav prijedlog”. Naime, predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva financija i HZMO-a o mogućnosti ukidanja dodat­nog doprinosa za zdravstveno osigura­nje očitovali su se još i tada negativno.

Također, Matica i Sindikat umirovljenika zatra­žili su obrazloženje zašto je, a da nije bio na dnevnom redu Nacionalnog vije­ća, po hitnom postupku usvojen„Hreljin” Zakon o nastavku isplate dokupljenih mirovina.

“Time je sav teret bivših i budućih dugo­vanja privatnog poduzetnika i vlasnika „Royal Osiguranja” Ive Bulaša prebačen na teret radničkog mirovinskog prora­čuna, bez da je prethodno ustanovljeno gdje je nestao novac te utvrdila društve­na odgovornost krivca. Primjena počinje 1.3.2018. retroaktivnom isplatom doku­pljenih mirovina, i nadalje do 31. prosin­ca 2020. korisnicima mirovine ili nasljed­nicima. HZMO preuzima dokumentaciju od tvrtke Royal-Međugeneracijska soli­darnost te će na temelju iste, kao i evi­dencije porezne uprave i poslodavaca s kojima su sklopljeni ugovori o dokupu mirovine, obračunati iznos dokupljene mirovine i isplatiti zaostatke. Radi se o iznosu od 18 milijuna kuna na godišnjoj razini i 50 milijuna zaostalih isplata” – izvijestio je tada SUH.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap