Softver vrijedan 8,2 milijuna kuna godišnje ‘Mirovinsko’ koristi već 40 godina

Jasmina Grgurić Zanze
28. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

“Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje sustav IBM mainframe koristi već četrdesetak godina s tendencijom smanjenja troškova iz godine u godinu. Godišnji najam softvera omogućava nadogradnje i korištenje novih verzija produkata kako bi se osigurao siguran i pouzdan rad s podacima.”

Ilustracija: Pixabay

Vijest o odobrenju Vlade za najam IBM-ova softvera Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, godišnje vrijednosti od čak 8,2 milijuna kuna, plasirana je krajem prošlog tjedna. Kako je riječ o programu koji HZMO koristi za obračun naših mirovina, odlučili smo provjeriti, s obzirom na njegovu vrijednost, hoće li on dovesti do određenih poboljšanja u radu.

No, iz ‘Mirovinskog’ su nam odgovorili kako se navedeni sustav korstiti već 40-ak godina s tendencijom smanjenja troškova. Kako kažu, godišnji najama softvera omogućava nadogradnje i korištenje novih verzija kako bi se osigurao siguran rad sa podacima.

Inače, postupak javne nabave proveden je bez prethodne objave, s obzirom da se radi o jedinoj tvrtki koja može održavati taj softver. A njega – nije moguće kupiti, već se plaća licenca za njegovo korištenje.

HZMO u najam uzima softver za obračun mirovina vrijedan čak 8,2 milijuna kuna!

“Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje sustav IBM mainframe koristi već četrdesetak godina s tendencijom smanjenja troškova iz godine u godinu. Godišnji najam softvera omogućava nadogradnje i korištenje novih verzija produkata kako bi se osigurao siguran i pouzdan rad s podacima. Za ovakav oblik sofisticiranih uređaja softver nije moguće kupiti nego se plaća usluga najma na mjesečnoj razini. Konkretno to znači plaćanje licence za korištenje softvera u skladu sa licenčnim procedurama koje je propisao proizvođač kako bi bili u skladu s lignitnim propisima koji definiraju autorska prava i način korištenja licenci. Najam softvera koji koristi Središnje računalo (IBM mainframe) okosnica je čitave informatičke mreže Zavoda. Sustav obuhvaća baze podataka s podacima ključnim za mirovinsko osiguranje i vođenje dugogodišnjih evidencija o aktivnim osiguranicima, umirovljenicima, korisnicima doplatka za djecu itd.” – odgovorili su nam iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap