HZMO u najam uzima softver za obračun mirovina vrijedan čak 8,2 milijuna kuna!

Jasmina Grgurić
26. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje nabavlja program za obračun mirovina, vrijedan čak osam milijuna kuna. Riječ je o IBM-ovom softveru za središnje računalo koje će biti uzeto u najam na 12 mjeseci. Javna nabava dobila je odobrenje Vlade.

Nove programe HZMO uzima u najam na godinu dana Ilustracija: Pixabay

Na sjednici Vlade, održanoj u četvrtak, prihvaćen je Prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za sklapanje ugovora temeljem provedenog postupka javne nabave.

“U skladu s financijskim planom nabave HZMO-a za 2018. godinu, proveden je postupak nabave za najam IBM softvera za središnje računalo HZMO-a za razdoblje od 12 mjeseci – kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Navedeni softver koristi se za obračun mirovina, a cijena predmetne nabave prema prihvaćenoj ponudi je 8,2 milijuna kuna s PDV-om. Postupak nabave proveden je bez prethodne objave, pojasnili su na stranicama resornog ministarstva, s obzirom na to da se radi o jedinoj tvrtki koja može održavati taj softver.

Što će sve ovaj, osam milijuna kuna težak, softver raditi i koje će promjene nabolje unijeti u obračunavanje mirovina, pitali smo HZMO od kojih čekamo odgovor. Naime, zanimalo nas je hoće li se njime eliminirati ljudski faktor i ručni unos podataka, a samim time i moguće greške pri izračunu, te hoće li se manje čekati na rješenja o mirovinama.

Ministar Pavić sjednicu Vlade iskoristio je kako bi se pohvalio i s pozitivnim trendovima u gospodarstvu. Kazao je tako da povećano zapošljavanje utječe na mirovinski sustav pa je i omjer umirovljenika i zaposlenih porastao na 1;1,26, dok je prije samo nekoliko godina omjer bio jedan umirovljenik na 1,14 zaposlenih. 

HZMO u najam uzima softver za obračun mirovina vrijedan čak 8,2 milijuna kuna!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap