Smrtnost u pandemiji: Broj umrlih drastično skočio u samo jednom mjesecu!

Jasmina Grgurić Zanze
15. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Sve dok dnevni broj umrlih od koronavirusa nije počeo rapidno rasti, naglašavalo se kako građani umiru više od drugih bolesti te kako bi svejedno umrli, s koronom ili bez nje, koja je smrt samo ubrzala. Ipak, brojke govore za sebe pa je tako u studenom u Hrvatskoj 33 posto umrlih više. Za 20 posto porastao je broj posljednjih ispraćaja te za gotovo 30 posto kremacija u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Ilustracija: Rawpixel

S današnjim danom broj umrlih od koronavirusa, otkako je epidemija u ožujku zahvatila i Hrvatsku, dosegao je 4.550, s tim da se većina tih smrti dogodila u posljednjim mjesecima. Preminulih je znalo biti i 80 u jednom danu, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.

Studeni odnio 1.357 života više nego lani

Da baš i ne vrijedi teza kako pandemija nije povećala smrtnost, jer se “umire više od drugih bolesti, a oboljeli bi zbog starosti i pridruženih oboljenja ionako umrli kad-tad”, svjedoče i podaci Državnog zavoda za statistiku i izvještaj Gradskih groblja. Umrlih u Hrvatskoj je 33 posto više, ispraćaja je lani u studenom u Zagrebu bilo preko 20 posto više, a kremacija skoro 30 posto više nego u istom mjesecu prethodne godine.

Ukupan broj umrlih od siječnja do studenoga 2020. porastao je za 2,3% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno umrlih je bilo 1.125 više. Promatrajući razdoblje od ožujka, kada je službeno proglašena epidemija bolesti COVID-19 u Hrvatskoj, broj umrlih porastao je za 6,1% od ožujka do studenoga 2020. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno umrlih je bilo 2.298 više.

U studenome 2020. broj umrlih porastao je za 32,9% u odnosu na studeni 2019., odnosno bilo je 1.357 umrlih više nego u istome mjesecu prethodne godine, pokazuju najnoviji privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Naime, prema podacima DZS-a u studenom 2019. umrlo je 4.129 osoba, dok je u istom mjesecu 2020. umrlo 5.486 njih.

Tu razliku ne čine samo umrli od korone, kao što je i dio novonastalih smrtnosti rezultat smanjene zdravstvene usluge i lošije medicinske skrbi uslijed pandemije.

Najviše pokojnika u povijesti Krematorija

Sindikat umirovljenika Hrvatske je u novom broju Glasa umirovljenika objavio podatke iz izvještaja Gradskih groblja u Zagrebu. U studenom je tako organiziran ispraćaj 1.141 pokojnika, bitno više nego prethodne godine, kad ih je bilo 882 (oko 22 posto).

Kremirano je, pak, najviše pokojnika u povijesti Krematorija, čak 671 pokojnik, dok je godinu ranije u istom mjesecu bilo 28 posto manje, 484.

Počinje masovno cijepljenje građana! Prvi na redu stariji i kronični bolesnici

“Ljudi se žale na predugo čekanje za kremiranje pokojnika, zbog čega su uvedeni dodatni termini za ispraćaje na grobljima Mirogoj i Miroševac. Pri­mjerice, dnevno je na ta dva groblja bilo pet do sedam ispraćaja, a sada ih je maksimalnih 11, a s prosječnih osam ispraćaja na Krematoriju broj je nara­stao na 14, te su uvedeni i subotama. Zbog porasta zahtjeva za kremiranjem pokojnika nabavili su i novu kremacijsku peć koja je koštala preko dva i pol milijuna kuna. I onda neki i dalje tvrde kako je korona izmišljotina” – navode iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Smrtnost u pandemiji: Broj umrlih drastično skočio u samo jednom mjesecu!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap