Slovenski umirovljenici ruše vladu, a premijer bi mogao postati baš njihov predsjednik

Josip Mihaljević
16. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Glavna stranačka tijela slovenske umirovljeničke stranke (DeSUS) danas odlučuju o sudbini slovenske vlade. Iza svega stoji veteran slovenske politike Karl Erjavec koji je relativno nedavno kratko izbivao iz stranke, ali opet je u njenom vodstvu.

Predsjednik slovenskog DeSUS-a, Karl Erjavec Snimak zaslona/Youtube

Šef demokratske stranke umirovljenika u Sloveniji Karl Erjavec mogao bi u narednim danima biti presuđujući faktor u rušenju vlade Janeza Janše, piše total-slovenia-news.com.

Stranku umirovljenika do nedavno je tijekom 2020. godine vodila Aleksandra Pivec koja je zbog ozbiljnih optužbi za korupciju i neprihvatljivo ponašanje koja je odstupila je u rujnu. To je otvorilo vrata Erjavcu da ponovno u prosincu zauzme čelnu poziciju, a već ovoga mjeseca mogao bi biti glavni kotačić u sklapanju nove slovenske vlade.

Erjavec je ranije ovoga tjedna kazao kako je Stranka umirovljenika nezadovoljna radom Janšine vlade, a danas su održani sastanci s drugim partnerima na kojima bi se trebali dogovoriti o Janšinom opozivu. Za to im pak treba apsolutna većina u parlamentu, a moraju se dogovoriti i o novom premijeru. Ne isključuje se opcija da to mjesto pripadne upravo Erjavcu.

Erjavec je slovenskim medijima otkrio razloge zašto Janša više nema njihovo povjerenje, radi se o ideološkim problemima, napadu na slobodu medija, kao i sve bliži odnos Slovenije s Mađarskom i Poljskom. Zamjera mu i vođenje situacije oko epidemije koronavirusa.

Bivši slovenski premijer Marjan Šarec, vođa opozicijske stranke Lista Marjan Šarec, kazao je da bi podržao Erjavca u namjeri da postane slovenski premijer.

Slovenski umirovljenici ruše vladu, a premijer bi mogao postati baš njihov predsjednik
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap