Slovenska stranka umirovljenika poražena na izborima, Karl Erjavec izgubio mjesto u parlamentu

Jasmina Grgurić Zanze
7. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Zanimljivi rezultati parlamentarnih izbora u Sloveniji pokazuju pad umirovljeničke stranke koju vodi ministar vanjskih poslova, Karl Erjavec. Njegov DESUS osvojio je dvostruko manje zastupničkih mjesta nego na prošlim izborima, svega pet. Još gore, lider umirovljenika ostao je ispred vrata parlamenta jer kao kandidat u svojoj izbornoj jedinici nije osvojio dovoljan broj glasova. Je li to početak kraja umirovljeničkih stranaka na europskoj političkoj sceni?

Predsjednik slovenskog DESUS-a, Karl Erjavec Snimak zaslona/Youtube

Nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora u Sloveniji iščitati se može svašta, posebice kad je riječ o njihovoj umirovljeničkoj politici. Naime, jedina umirovljenička stranka (DESUS) Karla Erjavca, koja je činila dosadašnju vladajuću koaliciju, doživjela je veliki poraz. U odnosu na prethodno razdoblje u kojem je imala čak deset zastupničkih mjesta u tamošnjem parlamentu, rezultat je sada prepolovila. Sa samo pet osvojenih mandata, DESUS čini osmu od devet stranaka koje su uspjele ući u Državni zbor Republike Slovenije.

Stranka izgubila mandat tamo gdje je on bio kandidat

Značajan je podatak kako su i takav, dvostruko lošiji izborni rezultat, uspjeli postići sa svega ukupno 4,91 posto dobivenih glasova. S obzirom da nisu dobili ni pet posto glasova, pet mandata mogu čak štoviše smatrati i uspjehom.

Međutim, među pet političara koji će u slovenskom parlamentu zastupati interese umirovljenika nije i sam lider DESUS-a, Karl Erjavec, s obzirom da u izbornoj jedinici u kojoj je bio kandidat nije uspio osvojiti dovoljan broj glasova.

Od osam izbornih jedinica, DESUS je najveći poraz doživio upravo u Kranju, gdje je dobio nedovoljnih 3,96 posto, a puno bolje nije prošao ni u Ljubljani Centar i Ljubljani Bežigrad gdje također nisu uspjeli prijeći prag. Upravo u izbornoj jedinici Kranj, odnosno njegovu okrugu Tržić je Erjavec bio kandidat, a uspio je osvojiti svega 5,95 glasova, što je bilo nedovoljno.

Prema rezultatima slovenske Državne izborne komisije, iz DESUS-a u najviše predstavničko tijelo ulaze Branko Simonovič iz izborne jedinice Postojna, Robert Polnar (Celje), Ivan Hršak (Novo mesto), Jurih Lep (Maribor) i Franc Jurša (Ptuj).

Ostaje lider, a bit će i ključan za sastavljanje Vlade

Birači su na izborima očito odlučiti kazniti Erjavčevu oštru retoriku u javnim nastupima, koje se nije libio ni kada su u pitanju bili njegovi stavovi o odnosima s Hrvatskom. Unatoč porazu, Erjavec ostaje lider umirovljeničke stranke DESUS, a sudeći prema rezultatima izbora, mogao bi biti i ključni faktor u formiranju vlasti.

Naime, krajem lipnja slovenski predsjednik Borut Pahor mandat za sastavljanje Vlade vrlo će vjerojatno povjeriti relativnom pobjedniku parlamentarnih izbora u Sloveniji, Janezu Janši čija je Slovenska demokratska stranka osvojila 25 zastupničkih mjesta. Poraz je doživjela i Stranka modernog centra Mire Cerara koja je osvojila svega deset mjesta, čak 26 manje nego na prošlim izborima.

Znači li ovakav rezultat u Sloveniji lagano nestajanje umirovljeničkih stranaka s političke scene Europe, ostaje tek vidjeti. Jedno je sigurno, takve stranke koje računaju na starije osobe kao najbrojniji dio glasačke mašinerije, zahvaljujući umirovljenicima i dolaze na vlast, nakon čega se bore uglavnom za – vlastite interese.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap