Slovenija pretekla Hrvatsku u mjerama, uvode novi režim za umirovljenike!

Jasmina Grgurić
30. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska, Srbija i Slovenija imaju podjednak broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, više od 700 zaraženih osoba u svakoj državi. Međutim, obje susjedne zemlje pooštravaju mjere u borbi s pandemijom, prvenstveno kako bi zaštitili starije stanovnike. S druge strane, Hrvatska je ovoga vikenda otvorila ribarnice, mesnice i ostale specijalizirane trgovine u sklopu tržnica koje je prije samo tjedan dana zatvorila. Dok mjere kod nas popuštaju, Slovenci pak uvode dezinfekciju ulaza u zgradama, a od danas i posebni termin kupovine za starije građane!

Foto: Pixabay

Hrvatska je počela popuštati mjere donesene kako bi se zaustavilo širenje pandemije koronavirusa. Tako su ovoga vikenda otvorene specijalizirane trgovine u sklopu tržnica, koje su samo prije tjedan dana bile kompletno zatvorene. Prema istraživanju s Oxforda, zemlja smo s najstrožim mjerama na svijetu prema broju zaraženih u Europskoj uniji. No, nije trenutak za opuštanje, što pokazuje slovenski primjer s jednakim brojem zaraženih osoba.

Slovenci, kao i mi, imaju više od 700 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, no njihova Vlada uvodi sve veća ograničenja.

Stroge mjere: Stariji izašli u 3 ujutro kako bi kupili brašno, kvasac i lijekove

Objekti i zgrade s više stanova morat će se dezinficirati najmanje dva puta dnevno, posebno kvake ulaznih vrata, rukohvati ograda, tipke dizala u kojima se neće smjeti voziti više stanara odjednom, nego “pojedinačno”, piše Dnevnik.hr. Isto tako, u trgovinama će, prema novoj uredbi, od danas između 8 i 10 sati ujutro smjeti kupovati samo invalidi, trudnice i umirovljenici.

Sredinom ovog tjedna istječe Vladina uredba o zabrani ulaska putnika u Sloveniju iz nečlanica EU-a, ali ona će biti produžena za još dva tjedna. Zbog učestalih kršenja preporuka o kretanju, Vlada bi mogla zabraniti da ljudi napuštaju općine u kojima žive.

Od devetero umrlih, osam preminulih je iz domova umirovljenika na koje se zaraza proširila, što tamošnjoj Vladi i zdravstvenim djelatnicama zadaje najviše briga. Trenutno je u slovenskim domovima za starije zaraženo 83 štićenika, a oboljelo je i 32 djelatnika tih ustanova.