Slovenci žele proširiti zajedničku nuklearnu elektranu Krško. Austrijanci: “Zatvorite ju još danas”

Josip Mihaljević
26. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Slovenski premijer Marjan Šarec prošloga tjedna iznio je zanimljiv plan glede zajedničke nuklearne elektrane Krško. Želi dodati još jedan nuklearni reaktor kako bi dodatno pojačao ekonomski rast i zadovoljio energetske potrebe.

ne krsko

Foto: Youtube screenshot

Slovenski premijer Marjan Šarec iznio je planove prošloga četvrtka oko nuklearne elektrane Krško, koju Hrvatska dijeli sa Slovenijom. Kako bi održao ekonomski rast u Sloveniji i zadovoljio energetske potrebe – Šarec je predložio izgradnju još jednog nuklearnog reaktora, piše reuters.com.

“Moramo sav napor uložiti u izgradnju drugog bloka u nuklearnoj elektrani”, kazao je Šarec novinarima povodom posjeta NE Krško.

Pola nuklearne elektrane drže Slovenci, a pola Hrvati. Zanimljivo, u 2016. godini Hrvatska i Slovenija su se dogovorile kako će nuklearnoj elektrani “produljiti” život na 20 godina, budući da se trebala zatvoriti 2023. godine.

Izgrađena je u suradnji s američkom tvrtkom Westinghouse i s radom je započela 1984. godine.

Šarecova najava nije prošla dobro u južnim dijelovima Austrije, koji se snažno protive proširenju nuklearke. Nakon produljenja roka trajanja, ovu najavu smatraju neprihvatljivom, piše novilist.hr.

Zamjenik štajerskog zemaljskog poglavara Michael Schickhofer, član socijalističke stranke SPOe najavio je i masovne prosvjede protiv gradnje drugog nuklearnog bloka u NE Krško:

“Nuklearku u Krškom trebalo bi zatvoriti još danas, a ne sutra, nikako ne smije doći do gradnje drugoga bloka”, kazao je, podsjećajući na neke podatke koji su se i proteklih godina iznosili u Austriji, da se Krško nalazi na tektonskoj prijelomnici, te da zato nije sigurna od potresa.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap