Slavna glumica: Trebamo prestati koristiti termin “dostojanstveno starenje”

Josip Mihaljević
5. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Poznata hollywoodska glumica Julianne Moore (60) kaže kako bi se izraz dostojanstveno starenje trebao izbaciti iz uporabe, pogotovo kada se njime želi opisati kako bi žene trebale stariti.

Foto: Julianne Moore napunila je okruglih 60 godina u prosincu | Youtube screenshot

Poznata hollywoodska glumica Julianne Moore napunila je 60 godina u prosincu prošle godine, a u nedavnom intervjuu za As If magazin upozorila je ljude da bi se jedan izraz o starenju trebao izbaciti iz uporabe. Termin “dostojanstveno starenje”, kada je riječ o starenju žena, smatra “potpuno seksističkim”, prenosi news.com.au.

“Taj izraz sam po sebi ima ugrađene predrasude. Postoji li nedostojanstven način starenja? Mi kao da nemamo izbora. Nitko nema izbora o starenju, tako da to ne bi trebala biti ni pozitivna ni negativna stvar, nego baš onakva kakva je”, kazala je Moore.

Treba napomenuti da se Moore referira na izraz “age gracefully” koji ne odgovara u potpunosti našem prijevodu “dostojanstveno stariti”. U Hrvatskoj se taj termin veže i uz socioekonomska pitanja umirovljenika, dok je na engleskom jezik više vezan uz izgled same osobe. Tako se za neke glumice kaže da stare kao dobro vino, dok se druge uopće ne spominje i često gube uloge.

Žene nemaju osobnog utjecaja nad procesom starenja, objašnjava Moore, nije na njima da biraju hoće li ili neće kroz taj proces proći “dostojanstveno”:

“Starenje je dio ljudskog bića, a mi o tome pričamo kao da se radi o nečemu što možemo kontrolirati”, tvrdi glumica.

Umjesto da se fokusiramo na vanjštinu, Moore smatra da bi starenje trebalo biti fokusirano na unutarnji razvoj čovjeka:

“Dok smo djeca, daju nam narativ da rastemo dokle idemo u školu, možda i na fakultet, a tada ideja rasta prestaje. Ali moramo nastaviti s izazovima prema samima sebi, naći nova zanimanja, učiti nove stvari, biti od pomoći ljudima.

To su pitanja kojima bi se starost trebala baviti”, zaključila je glumica.

 

Slavna glumica: Trebamo prestati koristiti termin “dostojanstveno starenje”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap