Skupa smrt u Virovitici: Čovjeka prisilili da plati odar te kupi križ i raspelo kako bi pokopao svog oca

Milan Dalmacija
6. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Virovitičanin Zlatko Kovačević htio je ispuniti želju svog pokojnog oca za mirnim i skromnim sprovodom. No, komunalna tvrtka Flora VTC naplatila mu je mnogo pogrebnih usluga i opreme koje on uopće nije namjeravao koristiti ili kupiti. Tako je preplatio sprovod svog oca, a iz tvrtke su poručili kako je to i trebao platiti bez obzira na to što nije htio koristiti pojedine usluge i opremu. Naime, Flora VTC ne računa svaku uslugu i komad opreme zasebno, već ima svojevrsne pakete koji se prodaju po fiksnom iznosu.

sprovod

Foto: Unsplash

Virovitičaninu Zlatku Kovačeviću sredinom siječnja preminuo je 97-godišnji otac Ivan, inače poznati veterinar. On je odlučio poštovati očevu želju da ukop bude intiman, jednostavan, bez svećenika i samo za najuži krug obitelji. No, njegovu želju nisu ispunili u komunalnom poduzeću Flora VTC koje se, između ostalog, bavi i ukopima te pogrebnim uslugama.

krematorij
Korisno je znati: Evo kako možete raspolagati s pepelom pokojnika nakon kremiranja

Naime, Kovačević je djelatnici poduzeća rekao da mu za posljednji ispraćaj oca nisu potrebni ni odar, ni vijenci i svijeće, niti mikrofon ili invalidska kolica. No, sve je to morao platiti, jer Flora VTC ima određene “pakete usluga” po fiksnoj cijeni. Tako, primjerice, ukop pokojnika u zemljani grob s pločom uključuje iskop, korištenje mrtvačnice, odnosno odra, iznošenje pokojnika, vijenaca, svijeća i križeva, korištenje mikrofona i razglasa te invalidskih kolica, ispraćaj pokojnika do groba i polaganje u grob. Iako Kovačeviću pola toga nije bilo potrebno, morao je platiti punu uslugu po cijeni od 332,48 eura (2.505,07 kuna), piše Telegramov istraživački novinar Drago Hedl.

– Sukladno Zakonu i nadležnom nam zakonodavnom okviru, javna komunalna usluga ukopa podrazumijeva i uključuje uslugu ispraćaja pokojnika na groblju. Pokojnik se niti ne može sahraniti ili ukopati bez ispraćaja, da li je to iz mrtvačnice ili iz drugih prostorija groblja nije u ovom slučaju važno. Obredna ceremoniju može biti i ne mora, ali je i ona, kao i sve usluge koje navodite i koje mi pružamo, uključena u našu uslugu i cijenu ukopa i ispraćaja pokojnika na groblju. Korisnik usluge može i ne mora koristiti infrastrukturu groblja, no objavljena i ugovorena cijena usluge je za ukop i ispraćaj. Nemamo uslugu ukopa bez ispraćaja, odnosno ne dajemo popuste ako se nešto od spomenute infrastrukture i objedinjene usluge ne koristi, stoji u odgovoru tvrtke Flora VTC.

Platio i dodatnu opremu uz lijes

Ali, to nije sve. Još jedno neugodno iznenađenje Kovačević je doživio kad je u istoj tvrtci kupovao lijes. Naime, morao je platiti i križ, plozlaćenu pločicu i til, iako ih uopće nije namjeravao uzeti. No, sve se prodaje u paketu, pa je bio prisiljen iskeširati dodatnih 16,66 eura (125,52 kuna).

– Mada sam jasno rekao službenici Flore da ne želim križ ni raspelo na lijesu, kao ni plastični til oko križa, rekla je da to ne moram uzeti, ali da moram platiti 141,35 eura (1.065 kuna). Na taj iznos izdala je račun, pa sam tako platio i ono što ne želim, rekao je Zlatko Kovačević i dodao da je sve skupa platio 473,83 eura (3.570,07 kuna).

Jedva spriječio lijepljenje osmrtnica

Glas poduzetnika progovorio o nelojalnoj konkurenciji u pogrebničkoj djelatnosti

Iz Flore VTC su nejasno odgovorili da ukop i posljednji ispraćaj nemaju veze s prodajom pogrebne opreme ili usluga, jer se cijene usluga formiraju temeljem propisa i procedura, a cijene pogrebne opreme na sasvim drugačiji način jer je to trgovačka djelatnost. No, na koji god način bile formirane cijene u Flori VTC, jasno je da je Zlatko Kovačević, s obzirom na ono što je htio, preplatio sprovod svog oca.

– Pitao sam službenicu zašto je križ obvezan uz lijes. Nije znala odgovoriti kao što nije znala reći ni zašto, ukoliko netko uz lijes želi staviti obilježje neke druge religije, recimo, pravoslavni križ, ili muslimansko ili židovsko obilježje, ne nude i takvu mogućnost. No, uopće je ne krivim, ona je radila samo ono što su joj rekli, zaključio je Kovačević koji je jedva uspio ispoštovati želju svog oca za skromnim pogrebom te nagovoriti službenicu da ipak ne izda 20 osmrtnica i obavijest o smrti u novinama, što se, dakako, dodatno plaća.

Podsjetimo, virovitički pogrebnik Mario Kolarević prosvjedovao je prošloga ljeta ispred Ministarstva gospodarstva zatvorivši se u lijes, zato jer mu nije dozvoljen rad, s obzirom na to da spomenuto komunalno poduzeće obavlja njegovu djelatnost. Iz Udruge Glas poduzetnika tada su upozorili da se komunalna poduzeća istovremeno ponašaju i kao trgovačka društva, što smatraju nelojalnom konkurencijom, o čemu možete više čitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap