Glas poduzetnika progovorio o nelojalnoj konkurenciji u pogrebničkoj djelatnosti

Matej Markovinović
3. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Udruga Glas poduzetnika i Udruga pogrebnika Hrvatske žele da se jasno definira uloga komunalnih društava u tržišnom gospodarstvu i da se pod hitno naprave promjene. Iz tog razloga ukazuju na probleme koji se tiču pogrebničke djelatnosti u Hrvatskoj.

Foto: Unsplash

Udruga Glas poduzetnika i Udruga pogrebnika Hrvatske traži odgovore na nekoliko pitanja, među kojima se posebno ističe jedno – koja je uloga komunalnih društava u tržišnom gospodarstvu Republike Hrvatske?

Naime, oni žele ukazati na probleme koji se tiču pogrebničke djelatnosti u Hrvatskoj, a jedan od problema je u tome što su komunalci u jednom trenutku komunalne tvrtke, a već u sljedećem su trgovačka društva pa mogu raditi sve gospodarske djelatnosti.

[Komentar] S posla na groblje: Radimo sve dulje, ali tražimo veća radna prava za umirovljenike

Iz tog razloga Udruga pogrebnika Hrvatske već godinama skreće pozornost na postojeći problem i upozorava da se potrebno uskladiti sa Zakonom o trgovačkim društvima. Prema njima, gradske komunalne tvrtke trebaju biti ustanove, a ne trgovačka poduzetnička društva.

Također, pitaju se i ako su komunalci ravnopravni subjekti na tržištu s poduzetnicima, zašto nikada niti jedan Grad ili JLS nije raspisao natječaj za dodjelu održavanja groblja i pogrebne poslove, kako bi se i poduzetnici mogli natjecati.

“Smatramo da je ovakav pristup u potpunosti nekorektan i nepošten te da bi se pod hitno trebalo to promijeniti kako bi svi imali jednake mogućnosti jer se ovim pristupom onemogućuje slobodno poduzetništvo,a ono je ključ za daljnje razvijanje”, kažu iz Glasa poduzetnika.

Glas poduzetnika želi skrenuti pozornost i na to da je pogrebnik Mario Kolarević odlučio protestirati ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, jer mu se u Virovitici ne dozvoljava rad od strane lokalnih moćnika.

Osim štrajka glađu, Kolarević izražava svoje nezadovoljstvo i ležanjem u lijesu iz kojeg je odlučio ustati tek kada se nešto promijeni ili se zakon ukine. Smeta mu, naime, to što virovitički komunalac za obavljanje ukopa traži punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika, što je prema Glasu poduzetnika, apsurdno.

Glas poduzetnika progovorio o nelojalnoj konkurenciji u pogrebničkoj djelatnosti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap