Skupa pšenica i energenti mogli bi dovesti do nezapamćenih cijena bijelog kruha

Josip Mihaljević
25. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Iz pekarske industrije i prije rata u Ukrajini dolazili su signali da ćemo uskoro ugledati nešto veće cijene, ali situacija se od tada dodatno zakomplicirala. Cijena pšenice na globalnim tržištima dosegnula je rekordne razine pa bi običan bijeli kruh uskoro mogao koštati čak 15 kuna.

kruh peciva

Foto: Unsplash

Destabilizacija tržišta energenata pa i pšenice zbog rata u Ukrajini mogle bi dovesti do toga da ćemo u Hrvatskoj običan bijeli kruh uskoro plaćati 15 kuna po komadu, potvrdila je za Jutarnji list direktorica Žitozajednice Nada Barišić.

Čak se radi o konzervativnoj procjeni budući da se u drugim zemljama govori i o snažnijim poskupljenima. Recimo, u Češkoj se već mire s time da bi ih bijeli kruh mogao koštati 18,5 kuna po komadu.

Barišić je za Jutarnji kazala kako je pekarska industrija zabrinuta zbog visokih cijena pšenice koje snažno osciliraju iz dana u dan. Zbog toga s dobavljačima potpisuju ugovore na maksimalno mjesec dana jer ne postoji garancija od daljnjeg divljanja cijena.

“Kilogram brašna u trgovinama sad je već na deset kuna, što najbolje svjedoči o stanju na tržištu. Cijene pekarskih proizvoda u Hrvatskoj općenito bez prestanka rastu od 2020. godine, a iako je većina analitičara ranije predviđala da će se situacija dosad stabilizirati, to se nije dogodilo i mi vidimo da tržište divlja, kao posljedica rasta cijena energenata i goriva, o kojima poljoprivreda ovisi”, kazala je Barišić za Jutarnji list.

Bio bi to velik udarac za džepove Hrvata – prosječan stanovnik godišnje pojede čak 62 kilograma kruha. Hrvati su po glavi stanovnika među najvećim potrošačima kruha u EU.

 

kruh peciva
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap