Skandal u katarskom veleposlanstvu u Britaniji: Starijeg zaposlenika (79) tretirali kao roba

Josip Mihaljević
13. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Diplomat iz Katra je trenutačno u fokusu britanske javnosti zbog grubog slučaja diskriminiranja prema rasnoj osnovi i iskorištavanja radnika. Tereti ga se da je zaposlenika koji je trebao raditi kao noćni čuvar koristio kao “osobnog roba”, a pritom ga je nazivao “psom”, “magarcem” i arapskom riječi za crnca-roba “Abd”.

ropstvo

Foto: Pixabay

Britanski državljanin somalijskog podrijetla Mohamoud Ahmed teško je optužio zaposlenika katarskog veleposlanstva za grubi slučaj diskriminacije i iskorištavanja. Zaposlili su ga 2003. godine kao noćnog stražara, a problemi su nastali s dolaskom atašea u katarskom veleposlanstvu Abudllaha Al Ansarija 2007. godine, piše thenational.ae.

Jučer su svjedočili na sudu, a Ansari je kazao kako je osim stražarskog posla Ahmedu povjerio i druge zadatke: od kupovine, čišćenja odjeće i odlazaka po djecu u vrtić. Problem nastaje u tome što je po ugovoru, radno vrijeme bilo definirano od 16:00 do 9:30 ujutro, a sve ‘druge’ zadatke je morao raditi izvan definiranog radnog vremena. I naravno, vikendima.

Stražar koji pere veš, razvozi djecu i obavlja šoping

Diplomata je sudac pitao je li očekivao da će radnik morati biti dostupan 24 sata dnevno, on je rekao kako je umirovljenik odrađivao više posla jer mu se sviđao poslodavac. Dodao je kako mu nikada nije rekao da mora raditi 24 sata dnevno i kako se zaposlenik nikada nije žalio.

Uz to, tvrdi da je britanskom umirovljeniku plaćao i do 800-100 funti “na ruke” zbog dodatnih dužnosti izvan posla noćnog stražara.

S druge strane, odvjetnik umirovljenika tvrdi kako njegov klijent nije dobio nikakve dodatne novce, niti postoje nikakvi pismeni zapisi o dodatnoj plaći.

Katarsko veleposlanstvo se godinama pozivalo na diplomatski imunitet

Gospodin Ahmed je s posla otpušten u 2013. godini, a tada je i prvi put optužio svog poslodavca za fizičko nasilje i nasilje na temelju njegove rase.

Tvrdi da ga je poslodavac od 2008. godine nadalje počeo oslovljavati s pogrdnim riječima poput “pas” i “magarac”. Godinama je to eskaliralo, a umirovljenik tvrdi da ga je poslodavac dva puta udario na poslu – jednom u 2012. i jednom u 2013. godini. Osim toga, tvrdi da ga je poslodavac oslovio s “Abd”, što je arapska riječ za crnca koji je rob.

Tvrdi da su iz veleposlanstva sve probali zataškati time da su mu 2013. godine nudili mito u iznosu od 30 do 50 tisuća funti kako bi odbacio slučaj.

Bit će to prvi slučaj rasnog diskriminiranja koji uključuje jedno veleposlanstvo koji će proći sudsku proceduru. Naime, katarsko veleposlanstvo se godinama pozivalo na diplomatski iminutet i tako ih nitko nije mogao tužiti. Međutim, Vrhovni sud je prošle 2017. presudio kako su ljudska prava radnika iznad diplomatskog imuniteta i tako su dozvolili Ahmedu da započne sudsku bitku.

Skandal u katarskom veleposlanstvu u Britaniji: Starijeg zaposlenika (79) tretirali kao roba
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap