Sjećate li se igračaka iz tvornice Biserka? Sada ih gotovo sve ponovno možete vidjeti na jednom mjestu

Ana Kanazir
22. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Biserka je bila tvornica igračaka popularna osamdesetih godina prošlog stoljeća, a u ponudi je imala niz različitih igračaka za djecu. Sada ih se možete prisjetiti posjetom Muzeju Matije Skurjenija u Zaprešiću. Naime, tamo je otvorena izložba ˝Igračke zagrebačke tvornice Biserka iz zbirke Politeo“ koja traje do 10. prosinca. Na ovoj izložbi se mogu vidjeti većina igračaka koje je sačuvao kolekcionar Toni Politeo.

Ova tvornica je bila posebna po tome što je jedina proizvodila svoje igračke u to vrijeme, ali i po tome što je to bila jedina u Jugoslaviji koja je dobila licencu za proizvodnju popularnih likova iz Disneyjevih crtanih filmova. Tako su se proizvodile veće i manje gumene igračke likova kao što su Šiljo, Mickey i Minnie Mouse, Pluton, Bambi, Snjeguljica, Pajo Patak,…

Tečaj €/kn: 7,53450

Biserka je krenula s radom 1946. godine kao zadruga kojoj je glavna aktivnost bila pletenje mreža, nakon čega je radila lutke od brašna i kaširanog papira, a potom je prešla na izradu igračaka od PVC-a. Od 1962. do 1992. tvornica je imala dopuštenje za izradu plastičnih igračaka Walta Disneyja, kao jedina izvan SAD-a. Osim toga, Disney je napravio jako važno stvar pa je nekoliko svojih likova samo za Biserku obukao i stavio u poze koje se ne pojavljuju nigdje drugdje u svijetu. U tvornici su se radile i maskote, društvene igre i lopte s Disneyjevim likovima, a tvornica je prestala s radom 2011. godine.

Sjećate li se igračaka iz tvornice Biserka? Sada ih gotovo sve ponovno možete vidjeti na jednom mjestu
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap