Sinjski umirovljenici montiraju svoje filmove i pišu scenarije za nove uratke!

Josip Mihaljević
17. travnja 2019.
Novosti
A- A+

U sklopu projekta “Samo nebo nam je granica”, sinjski umirovljenici razvijaju nove vještine. Radi se o inovativnoj  školi medijskog i filmskog opismenjavanja za odrasle osobe starije od 54 godine.

Umjetnička udruga iz Zagreba Bacači Sjenki, u suradnji s partnerima “Kulturno umjetničkim središtem” iz Sinja te “Kulturno prosvjetnim društvom Sloga” iz Pakraca krajem srpnja prošle godine započeli su s provedbom svog prvog projekta iz Europskog socijalnog fonda  “Samo nebo nam je granica”. On je financiran kroz natječaj Umjetnost i kultura 54+ iz programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020.

Umirovljenici montaži uči mlada umjetnica

U prostoru Galeriji Sikirica u Sinju započele su majstorske filmske radionice. Prva majstorska radionica Filmska montaža započela je u ponedjeljak 15. travnja i trajat će do petka 19. travnja.

Radionica istrađuje pristupe u montaži kroz teoriju i praktičan rad. Polaznici tijekom radionice gledaju filmove i obraćaju pozornost na detalje koje možda ranije nisu primjećivali – od slike, zvuka, ritma, prijelaze između kadrova i filmske planove.

Montažu započinju proučavanjem materijala koji su snimili tijekom napredne filmske radionice, nakon čega odabiru kadrove i montiraju ih u smislenu cjelinu. Sve to rade pod mentorstvom mlade filmske redateljice Dalije Dozet, koja trenutačno razvija svoj prvi dugometražni autorski film.

U drugoj radionici pišu scenarij

U drugoj radionici polaznici uče osnove Izrade scenarija za kratki igrani film. Ta radionca će se održati sljedećeg mjeseca, od 6. do 10. svibnja, također u prostorima Galerije Sikirica.

Polaznici će kroz praktičan rad i vježbe biti upoznati s procesom nastanka scenarija, izvodit će scene iz scenarija koje nastaju na radionic, a bit će i rasprave o konkretnim primjerima i karakteristikama dobrog i lošeg scenarija. U sklopu učenja o scenarijima, održat će se i dramske vježbe.

Vodit će ih mlada scenaristica i dramaturginja Anita Čeko, koja će im pomoći napisati prvi scenrij za kratki film.

Više o udruzi Bacači Sjenki

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja djeluje u području umjetnosti i kulture. Kroz više od 17 godina umjetničkog i kulturnog djelovanja kreirju i razvijaju kazališne i filmske projekte i manifestacije, urbane intermedijalne projekte te razvijaju inovativnu pedagošku praksu u radu s djecom, mladima i profesionalcima raznih disciplina.

Jedan od njihovih najznačajnijih i najprepoznatljivijih projekata koje uspješno provode u zadnjih osam godina je FROOOM! – interdisciplinarni program medijskog i filmskog opismenjavanja djece i mladih koji uspješno provodimo i u Sinju. Kroz iskustvo FROOOM! radionica djeci pružaju osnove cjelovitog promišljanja filmske kulture te ih na uzbudljiv, kreativan i njima prilagođen način uvode u proces nastajanja filmske umjetnosti.

Nastavno na potrebe i iskazan interes roditelja i obitelji polaznika naših FROOOM! radionica (prve informacije došle su iz Sinja) da osmislimo slične radionice i prilagodimo ih i odraslima – pokrenuli su program „Samo nebo nam je granica“ kroz istoimeni projekt sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap