Sindikati sutra nose potpise u Sabor, kreće proces “rušenja” mirovinske reforme

Jasmina Grgurić
12. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Sa 748.624 važećih potpisa građana, dvostruko više nego što je potrebno, sindikati traže raspisivanje referenduma za odlazak u mirovinu sa 65 godina, umjesto 67 te smanjenje penalizacije prijevremenih mirovina. Potpise će Saboru predati sutra u 11:30 sati, a primit će ih njegov predsjednik Gordan Jandroković. Točka je to koja označava početak procesa “rušenja” mirovinske reforme.

Darko Šeperić/Sindikati rada pred zgradom Sabora dočekali zastupnike (Snimak zaslona)

Tri sindikalne središnjice; Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata, složne su u tomu da prostora za pregovore s Vladom i resornim ministrom Markom Pavićem više nema. Osim niza neuspješnih pregovora, u kojima vlasti nisu bile spremne na tražene ustupke, posljednji čavao u pregovarački lijes zakucala je i reklamna protureferendumska kampanja koju je protiv sindikata putem medija, novcem građana, vodila Vlada, odnosno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Tražili su sindikati i ministrovu ostavku pa bi doista bilo čudno da sada sjednu za pregovarački stol i nastave do sada krajnje neuspješan socijalni dijalog.

Neće moći ignorirati volju građana u nijednom scenariju

Unatoč ogromnom broju potpisa, na potezu je sada Sabor koji može, ali i ne mora ići u njihovu provjeru. Ako se na provjeru i odluči, zakonski nije propisan nikakav rok u kojem to moraju učiniti pa se sindikati nadaju da neće odugovlačiti već na toj prvoj stavci. Također, Sabor može, ali i ne mora zatražiti ocjenu Ustavnog suda o referendumskim pitanjima. Tek nakon toga slijedi raspisivanje referenduma.

Zašto idemo na referendum: Svi neuspjeli pregovori sindikata i Vlade

„Ustavni sud do sada je ipak u slučajevima u kojima je referendumsko pitanje proglašavao neustavnim isticao potrebu da se volja građana izražena kroz broj potpisa uzme u obzir. Bez obzira kako cijeli postupak u formalno-pravnom smislu završi, vjerujem da se volja velikog broja građana koji su potpisali ovu inicijativu neće moći ignorirati“ – objasnio je za Aljazeeru sindikalist Darko Šeperić, član Organizacijskog odbora Inicijative „67 je previše“.

Ozbiljnije promjene tražit će više građanskog aktivizma

No, Šeperić je ukazao na još neke zanimljivosti koje se tiču volje građana i birača, u ovom slučaju 20 posto biračkog tijela koje se izjasnilo protiv Pavićeve mirovinske reforme. Navodi da oni zapravo nikada nisu tvrdili da će njihovo referendumsko pitanje, bude li usvojeno, riješiti probleme. Konačni cilj je, kazuje, osim da se zaštiti temeljno socijalno pravo građana na odlazak u mirovinu u razumnim godinama, slanje jasne poruke da „moramo početi razgovarati o pravim problemima i tražiti prava rješenja, a ne svaki puta iznova troškove neuspješnih politika prebacivati na leđa građana“.

„Referendumske inicijative su koristan i potreban oblik djelovanja, pod uvjetom da se koriste odgovorno… No, treba reći i da je referendum jedno od krajnjih sredstava građanskog djelovanja, koji ima smisla i koji možemo koristiti samo u najvažnijim pitanjima. Svakako je dobro što je toliki broj građana dao svoj potpis za ovu inicijativu, ali ozbiljnije, pozitivne i progresivne promjene u našem društvu zahtjevat će puno više građanskog aktivizma od toga. Koliko-toliko funkcionirajuću demokraciju ne možemo izgraditi sve dok uloga građana u političkom procesu ne bude bitno veća od one da jednom u četiri godine izađu na izbore” – zaključuje Šeperić.