Sindikati razmatraju pravovaljano referendumsko pitanje koje bi srušilo rad do 67.!

Josip Mihaljević
2. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Za točno 18 dana na Europskom trgu u Zagrebu održat će se veliki prosvjed sindikata povodom mirovinske reforme i budućnosti zemlje. Na toj adresi se nalazi i predstavništvo Europske komisije koja u cijeloj priči oko rada do 67. godine ima i svoje prste.

Krešimir Sever | Snimak zaslona/HRT

Igra miša i mačke između ministarstva rada i sindikalnih središnjica se polako bliži svome vrhuncu.

Nakon propalih pregovora i najavljenog prosvjeda, prema neslužbenim informacijama – ministarstvo je bilo spremno na jedan minijaturni kompromis. Koliko su im velebne taktike pregovaranja, prosudite sami:

  • Ministarstvo u lipnju najavi rad do 67. godine, koje će se postepeno uvoditi do 2038. godine
  • Sindikati se ne slože s time i zaprijete prosvjedom
  • Ministarstvo u rujnu najavi rad do 67. godine, ovoga puta ubrzanog uvođenja do 2031. godine
  • Sindikati se ne slože s tim i najave prosvjed 20. listopada
  • Ministarstvo ponudi “kompromis”, najave rad do 67. godine, ovoga puta ubrzanog uvođenja do 2033. godine

Pripreme prosvjeda traju

Dakle, ministarstvo je u svojoj najavi reforme (u lipnju) zapravo ponudilo najbolju opciju za građane, rad do 67. godine s najduljim vremenskim rokom usklađivanja. Nakon što su sindikati to odbili, ministarstvo je ponudilo dvije LOŠIJE ponude nego prvotne, a sindikati su se bacili na organiziranje prosvjeda koji će se održati 20. listopada u Zagrebu.

O svemu ovome progovorio je i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata za Glas Slavonije, koji su ga kontaktirali dok je na terenu pripremao prosvjed:

“Radimo na pripremi prosvjeda i provjeravamo kako postaviti pitanje za mogući referendum. Nekakvih šansi još ima da reagiraju, ako konačno prepoznaju da su argumenti u našim rukama”, izjavio je.

Prema njegovim riječima, očekuju da će se ovaj put na prosvjed odazvati cijele obitelji s djecom, kao i starije osobe, “svi kojima treba čvrsta podloga pod nogama”, pišu u Glasu Slavonije.

Referendum kao zadnje oružje?

Ukoliko sindikati uistinu krenu u prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma, to bi mogla biti prava kočnica za reformu Marka Pavića. Teško je povjerovati kako će Hrvati svjesno glasati sami protiv sebe i odabrati raditi do 67. godine, ako do referenduma dođe.

Krešimir Sever dodaje još nekoliko argumenata koji idu u prilog najavljenom prosvjedu i mogućem referendumu:

“Želimo vjerovati da će vlast biti dovoljno mudra da se dogovorimo. Ako ne, na referendum ćemo staviti pitanje koje će biti zakonski održivo, što ćemo provjeriti sa stručnjacima te sigurno prikupiti dovoljan broj potpisa. Jer ako 73 posto anketiranih kaže da Vlada ide u krivom smjeru, a još osam posto ne zna što odgovoriti, jasno je da to bez problema možemo ostvariti. A onda ćemo zacementirati sustav onako kako ga mi postavimo, pa neka se tvrdoglave i dalje”, ispričao je Sever.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap