Sindikati: “Posao još uvijek nije gotov, a opcija referenduma nije isključena”

Josip Mihaljević
19. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Premijer Andrej Plenković je na današnjoj sjednici Vlade pokušao završiti priču oko referendumske inicijative “67 je previše” najavom da će prihvatiti sve zahtjeve sindikata. Međutim, prema prvi reakcijama sindikalnih šefova – još uvijek nisu spremni odustati od referenduma.

Foto: HRT screenshot

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel gostovao je u N1 studiju te je uživo reagirao na objavu premijera Plenkovća da će Vlada prihvatiti sve sindikalne zahtjeve.

Po svemu sudeći, sindikati nisu baš tako lako spremni odustati od referenduma, ali konačan dogovor će donijeti svi sudionici inicijative, dakle organizacijski odbor i sve sindikalne središnjice.

“Kada bismo gledali sve to samo sa sindikalne pozicije naših interesa koje smo pokrenuli prošle godine – da se Zakon o mirovinskom osiguranju donese na način na koji su sindikati to predložili – onda možemo reći da smo dobili ono što smo tražili”, kazao je Novosel za N1.

Postavio je pitanje zašto je Vlada toliko novaca utrošila u protureferendumsku kampanju u kojoj je građane uvjeravala da će ih zahtjevi sindikata zadužiti za 40 milijardi kuna.

“Ono što je sigurno jest da nećemo sjesti s njima za stol i razgovarati o novom obliku zakona i nećemo prihvatiti da se donosi zakon jer se on može donositi godinu dana”, rekao je Novosel.

Izrazio je sumnju da je Vlada pristala udovoljiti njihovim zahtjevima kako bi kupila vrijeme dok prođu izbori i predsjedanje Hrvatske EU-om te je ponovio kako referendum pripada građanima, da je odgovornost odluke na narodu, a ne na Vladi.

“Mi danas sigurno nećemo reći da odustajemo od referenduma jer je premijer Plenković rekao da hoće prihvatiti zahtjeve inicijative, nismo dobili ni jedno slovo.

Vlada je mogla prihvatiti naše zahtjeve u 10., 11., 12. mjesecu prošle godine. Mogla je promijeniti zakon nakon 13.4. kada smo predali zahtjeve. Što su činili dosad? Ovo je pobjede ne sindikata, nego pobjeda demokracije u Hrvatskoj, pobjeda hrvatskih građana”, zaključio je.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap