Kako je Sindikat umirovljenika “čestitao” blagdane premijeru Plenkoviću

Jasmina Grgurić Zanze
28. prosinca 2017.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika Hrvatske uputio je blagdansku “čestitku” premijeru Andreju Plenkoviću, osvrćući se krajem godine na sve ono što je (ne)učinjeno tijekom 2017. za starije osobe po pitanju mirovina, s  naglaskom na potrebu uvođenja nacionalne mirovine za one koji preživljavaju sakupljanjem boca i prehranjivanjem iz kanti za smeće.

Uz malene mirovine mnogima ne preostaje ništa doli skupljati boce

Povećanje visokih i povlaštenih mirovina umjesto onih najnižih i odluka o isplati dugovanja mirovincima nekadašnjeg Royala neke su od poteza aktualne vlasti po pitanju umirovljenika koji 2017. nisu dočekali mirovinsku reformu. Glavno je pitanje hoće li ona i kako tijekom 2018. uspjeti riješiti egzistenciju više od pola milijuna umirovljenika s mirovinama ispod granice siromaštva. Otvoreno pismo Sindikata umirovljenika Hrvatske upućeno krajem godine predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, objavljeno na njihovoj internet stranici s naslovom „Premijeru, imate za sve, samo ne za siromašne umirovljenike i starije osobe!“ prenosimo u cijelosti:

“Ove godine, premijeru Plenković, riječju i djelom pokazali ste koje su skupine u fokusu vašeg interesa. Tako su mirovine po posebnim propisima porasle za 10 posto, od 1.250 kuna povećanja za saborske zastupnike, do 2.500 kuna za umirovljenike s najvišim mirovinama.

Početkom godine kroz poreznu reformu podigli ste samo mirovine veće od 6.300 kuna, i to za 6 do 3.500 kuna, dok ste onih 600.000 umirovljenika koji imaju mirovine ispod hrvatske linije siromaštva, opet previdjeli. To Vam se i moglo omaknuti, da isti princip niste nastavili i kasnije.

Onda ste odlučili da se hitno moraju povećati i proširiti prava svim braniteljima, od kojih je veći dio doista živio od socijalne pomoći, ali ste pri tom skratili potreban staž za umirovljenje i usvojili brojne nove beneficije, čineći to bez potrebne transparentnosti. I opet ste zaboravili one koji su izgradili tvornice, škole, ceste…, sve ono što su branitelji imali čast braniti.

Radosno ste podržali da se iz hrvatskog radničkog fonda (od povrata dijela mirovina iz zemalja bivše Jugoslavije) isplate dugovanja i povećaju mirovine za 6.800 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, jer ste to obećali jednom zastupniku za njegov glas ili naprosto zato što su vam i oni prioritetniji od siromašnih hrvatskih umirovljenika.

Sad ste i za novi glas za proračun u radnički mirovinski  fond „udomili“ 3.860 štediša iz bankrotiranog privatnog mirovinskog fonda „Royal“, iako ste to trebali pokriti iz troškova posebne namjene, jer je riječ o prevarenim radnicima od strane privatnog vlasnika, čiju ste imovinu mogli oduzeti. Odluka teška 45 milijuna kuna godišnje.

Pozdravljamo što ste odlučili podići bruto minimalnu mirovinu za 5 posto, ali ste pri tom ignorirali zahtjeve umirovljeničkih udruga da se i umirovljenicima uvede minimalna mirovina u visini od 50 posto minimalne bruto plaće. Njih ste ostavili da i dalje skupljaju boce i žive u bijedi, naglasivši tek da ćete im podići mirovine za 2 posto. Pri tom ste pogrešno naveli da je riječ o povišenju mirovina, iako je samo riječ o redovitom usklađivanju prema lošem zakonskom rješenju usvojenom još od Kukuriku vlade. Čak ni model usklađivanja niste prihvatili poboljšati, pa su tako nove mirovine potonule na samo 36 posto prosječne neto plaće. Najniže u regiji, na dnu u Europskoj uniji.

Svjesni ste, kažete, siromaštva starijih, onih koji preživljavaju sakupljanjem boca i prehranjivanjem iz kanti za smeće, no Vi ste ove godine otvorili javnu kuhinju u Mostaru, a ne u Zagrebu. Drago nam je da je Hrvatska uz svoj narod u Hercegovini, ali nam nije drago da kao premijer Hrvatske niste uz svoje siromašne umirovljenike i starije osobe koji jedva preživljavaju u Hrvatskoj. Ili ih ne vidite i ne čujete, ili ih ne prepoznajete kao svoju glasačku mašineriju, jer biste im u protivnom dali makar simboličnu božićnicu uz ove posne blagdane. Zato, premijeru, probudite se i hitno uvedite brane protiv siromaštva – minimalnu mirovinu u visini od 50 posto bruto minimalne plaće i model usklađivanja u 100-postotnom iznosu povoljnijeg indeksa. Ako mislite čekati sveobuhvatnu mirovinsku reformu do kraja iduće godine, mnogi će pomrijeti, a drugi će na cestu” – poručuje Sindikat umirovljenika u svom prosinačkom priopćenju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap