Silvano Hrelja: “Kakva je to pomoć ‘dam ti 50, uzmem ti 70′”?

Josip Mihaljević
18. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja iskoristio je jučer saborsku govornicu u vremenu rezerviranom za slobodne teme kako bi još jednom upozorio na problem umirovljenika koji, tisuću po tisuću, ostaju bez besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Snimak zaslona

Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, jučer je u Saboru ponovno progovorio o problemu sve većeg broja umirovljenika koji zbog smiješno malih povećanja mirovina ostaju bez prava na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, piše hr.n1info.com.

“Nepodnošljiva lakoća davanja javnih obećanja”

pavić i kujundžić

Nova skupina umirovljenika usklađivanjem prelazi cenzus za dopunsko, što čekaju ministri?

Podsjetimo, velik je problem nastao prošle godine u rujnu, kada su umirovljenici zbog redovitog usklađivanja mirovina, umjesto u plusu, završili u minusu. Svim samcima čija mirovina prevali cenzus od 1.936 kuna, ili 1.516 kuna kao članu obitelji – ostaje bez prava na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje.

Tada je ministar Pavić obećao hitno rješavanje ovoga problema u suradnji s ministrom Kujundžićem i ministrom Marićem. No, stvari se nisu pomakle s mrtve točke.

Hrelja je sa sabornice govorio o “nepodnošljivoj lakoći davanja javnih obećanja od strane ministara”.

Novo ljetno usklađivanje, kao i rast minimalnih mirovina od 3,13 posto za  nešto više od desetak dana, nove će umirovljenike gurnuti preko cenzusa i ostat će bez dopunske zdravstvene zaštite.

Država ciljano želi umirovljenike bez dopunskog?

Hrelja prikupio potpise za hitnu saborsku proceduru dugo očekivanog zakonskog prijedloga

Hrelja je čak dao naslutiti kako država namjerno ne čini ništa po tom pitanju i da je mogući cilj manji broj umirovljenika bez dopunskog osiguranja:

“Kad je ‘branio’ taj zakon, ministar Pavić je rekao da to povećanje ide zbog socijalne osjetljivosti Vlade i namjere da se pomogne socijalno najugroženijima. Kakva je to pomoć ‘dam ti 50, uzmem ti 70 ili neću ti uzet 70 ako nećeš ugovoriti policu dopunskog”, zapitao se Hrelja.

Dodao je i sljedeće:

“Ne štedi ova država na velikim pipama gdje curi, štedi na malim i siromašnim građanima, zato javno prosvjedujem zbog takve nepodnošljive lakoće davanja obećanja da će netko nešto riješiti, a ne rješava se skoro godinu dana”, zaključio je.