Hrelja prikupio potpise za hitnu saborsku proceduru dugo očekivanog zakonskog prijedloga

Josip Mihaljević
10. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja prikupio je u četvrtak dovoljno potpisa (16) za uvrštenje njegovog prijedloga u hitnu saborsku proceduru. Želi napokon podići cenzus za oslobađanje plaćanja dopunskog osiguranja za građane s niskim primanjima.

Snimak zaslona/Uživo iz Sabora

Ministar Pavić je još u rujnu prošle godine obećao riješiti problem sa cenzusom za oslobađanje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja. Po tom pitanju ništa nije bilo učinjeno, iako je ogroman broj umirovljenika redovitim usklađivanjem mirovina prešao cenzus i sada dopunsko osiguranje moraju plaćati 840 kuna godišnje.

To povećanje mirovina pretvorilo se u dodatni trošak za umirovljenike, a pred nama je i novo usklađivanje koje će taj problem dodatno proširiti.

Hrelja je bio jedan od glasnijih po tom pitanju, ali bez većeg uspjeha. Sada je ipak uspio prikupiti dovoljno potpisa za hitnu saborsku proceduru njegovog prijedloga koje bi cenzuse, koji se nisu mijenjali 15 godina, povećao na 1.830 kuna po članu obitelji, odnosno 2.340 kuna za samce. Oni su do sada bili 1.516 kuna za člana obitelji i 1.939 kuna za samce, piše glasistre.hr.

“Od Pavićevih obećanja, koje je više puta najavio, nema ništa, za što sam ga desetak puta prozivao sa saborske govornice zbog čega nije bilo druge nego prijedlog uputiti u saborsku proceduru”, kazao je Hrelja.

Ilustrirao je problem na primjeru mirovine od 2.000 kuna. Kada netko plati dopunsko zdravstveno (840 kuna) i RTV pretplatu (960 kuna godišnje), umirovljeniku za godinu dana ostaje 11 mirovina i 200 kuna.

“Uz to, ovi cenzusi su podložni za svaki primitak koji dobiju iz jedinica lokalne samouprave, poput socijalne pomoći, božićnice, uskrsnice tako da je nedopustivo da se cenzus nije mijenjao već 15 godina”, istaknuo je Hrelja.

Sve to bi išlo na teret države, što bi značilo trošak od 50 milijuna kuna za ovu godinu i 100 milijuna kuna za iduću godinu. No, to bi olakšalo živote više od 200 tisuća građana koji prijedlog čine opravdanim, smatra Hrelja.

 

Hrelja prikupio potpise za hitnu saborsku proceduru dugo očekivanog zakonskog prijedloga
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap