Silvano Hrelja: Imamo do 600 lažnih mirovina i sada ih činimo nedodirljivima

Jasmina Grgurić Zanze
18. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Hrvatski Sabor prije ljetne stanke na svom posljednjem zasjedanju do iza 15. rujna potvrdio je zakon koji potvrđuje rok u kojem se može provesti revizija invalidski mirovina, i to na pet godina. Amandman HSU-ova Silvana Hrelje da se on produlji na deset godina, nije prošao.

Silvano Hrelja

Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju Hrvatski Sabor izglasao je u petak. U sklopu njih definiran je rok od pet godina za kontrolu i nadzor korisnika čija su prava iz mirovinskog osiguranja utvrđena na temelju smanjene radne sposobnosti ili njezina djelomičnog/potpunog gubitka, tjelesnog oštećenja ili opće nesposobnosti za rad kako bi se ustanovilo jesu li ta prava stekli zakonito.

Ustavni sud zaštitio invalidske mirovine ukidajući dijelove mirovinskog zakona

Rezultat je to prijašnje odluke Ustavnog suda koji je presudio da se nepostojanjem vremenskog ograničenja za reviziju narušava pravna sigurnost kao jedna od temeljnih odrednica vladavine prava. Saborski zastupnik Silvano Hrelja tražio je da taj rok bude duži.

“Imamo oko 134 tisuće invalidskih mirovina i ako procijenimo da ih je 0,05 do 0,5 posto lažnih to znači 60 do 600 mirovina i mi im sada određujemo rok za njihovu reviziju odnosno rok nakon kojega ćemo ih učiniti nedodirljivima… Danas odlučujemo hoćemo li one koji su lopovi, prevaranti i manipulatori dati miran san nakon 5 ili 10 godina” – rekao je Hrelja.

 

Copy link
Powered by Social Snap