Šemper: ‘Ukinuti porez na mirovinu, a štednju za starost priznati kao osobni odbitak’

Jasmina Grgurić Zanze
16. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Najavljena porezna reforma samo je, slažu se stručnjaci, grebanje po površini zakona te građanima neće omogućiti lagodniji život. Ekonomski analitičar Željko Šemper zalaže se za ukidanje poreza na mirovine, ali i da se troškovi za zdravlje, mirovinsku štednju, životna osiguranja za starost i slično priznaju kao osobni odbitak u godišnjoj prijavi dohotka.

Na diskriminaciju u štednji za starost, iznova u jeku najavljene porezne reforme, upozorava ekonomski analitičar iz redova umirovljenika, Željko Šemper. Naime, poslodavcu koji za radnika uplaćuje štednju u trećem, dobrovoljnom mirovinskom stupu to je neoporezivo priznati trošak. S druge strane, građani na godišnji ulog od 5.000 kuna plaćaju porez od 500 kuna, jer se uplata u treći stup ne priznaje kao osobni odbitak u godišnjem obračunu dohotka.

Država da 100 eura pa onda 66 eura uzme k sebi

– Građani krajem godine na svoj račun dobiju državna poticajna sredstva za štednju u trećem stupu od 100 eura, a onda im Porezna uprava u veljači u postupku godišnjeg obračuna dohotka u razrezu poreza uzme 66 eura! Isti princip je i kod nekih drugih uplata građana, poput životnih osiguranja, zdravstvenih dobrovoljnih osiguranja, računa za zdravstvene usluge izvan javnog zdravstva i slično. Na sve takve troškove iz dohotka pa čak i na mirovine država uzme svoj „harač“! Zašto i zbog čega?

semper
Razgovor s mirovinskim analitičarom Šemperom: 'Umirovljenici nisu maratonci da trče po centrima'

Zbog naše brige za život u mirovini, zbog prevencije raznih bolesti kad ne možemo ostvariti brzu uslugu u javnom zdravstvu, a jako puno smo uplatili zdravstvenih doprinosa u vrijeme radnog vijeka. Ima li tome kraja? Jedino što se dosad u poreznu olakšicu priznao doprinos od 3%, ali njega više nema. EU traži jednostavnost u poreznim olakšicama, ali ovo je nepravedno i diskriminacijski! – kaže Šemper koji je ovakav apel poslao i krajem prošle godine na adrese Porezne uprave, Ministarstva financija i Raiffeisen dobrovoljnog mirovinskog fonda.

Priznati troškove i ukinuti porez na mirovine

Naš stručnjak za ekonomiju predlaže stoga da se troškovi za zdravlje, za mirovinsku štednju, za životna osiguranja za starost i slično priznaju kao osobni odbitak u godišnjoj prijavi dohotka.

Nižu se kritike porezne reforme: Mirovinski sustav je neodrživ, a mirovine postaju socijalna pomoć

Generacije i generacije umirovljenika, kaže, cijeli radni vijek plaćale su porez na dohodak, mirovinske i zdravstvene doprinose, plaćali su u svojim gradovima i općinama samodoprinose i gradili njihovu infrastrukturu.

– Hrvatske mirovine su s Bugarskom na samom dnu od svih članica Europske unije i nema nikakvog razloga da hrvatski umirovljenici plaćaju porez na mirovine. Prema tome, porez na mirovine treba odmah ukinuti – zaključuje Željko Šemper.

Podsjetimo, mirovine do 530,90 eura se ne oporezuju. Mjesečni osobni odbitak u tom iznosu može biti i veći ako porezni obveznik ima uzdržavane članove obitelji, ima invaliditet ili uzdržavani članovi imaju invaliditet.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap