Šemper opleo po Ministarstvu: Svim umirovljenicma od 1999. do danas dužni ste 10 posto veće mirovine!

Josip Mihaljević
3. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Iz Ministarstva rada prošloga tjedna stigao je odgovor umirovljeničkim udrugama koje traže povećanje mirovina za 10 posto – u kojem navode kako takav zahtjev nema podloge u činjeničnom stanju.

semper

Foto: Željko Šemper | hsu.hr

Umirovljeničke udruge tražile su od premijera Andreja Plenkovića povećanje mirovina za sve umirovljenike koji su pravo ostvarili od 1999. nadalje u iznosu od 10 posto. Kažu da se radi o povratu duga umirovljenicima koji su za toliko zakinuti tadašnjom reformom mirovinskog sustava.

Pitali smo Ministarstvo rada što misle o takvom prijedlogu i, gle čuda, ne slažu se. Poručuju kako je dug postojao samo prema umirovljenicima koji su pravo ostvarili do 1999. godine te kako je on u cijelosti podmiren. Shodno tomu, o zahtjevu za 10 posto većim mirovinama kažu kako nema podloge u stvarnom činjeničnom stanju.

Ta je rečenica nažuljala HSU-ovog veterana Željka Šempera čiju reakciju prenosimo u cijelosti:

“Gospodo iz Ministarstva, ima i previše podloge, činjenica i argumenata iz mirovinske reforme koje pokazuju i dokazuju kako je nepravedno diskriminirana generacija “novih” umirovljenika umirovljena od 1999. do danas. U novom Zakonu o mirovinsko osiguranje od 1. siječnja 1999. imamo: “Povećanje dobne granice sa 60 na 65 godina, (žene s 55 na 60 godina), strožu definiciju invalidnosti, doživotnu penalizaciju prijevremenih mirovina, povećano obračunsko razdoblje s najpovoljnijih 10 godina na cijeli radni vijek, novu bodovnu formulu izračuna mirovina, a kao “kruna” reforme prva pogrešno izračunata aktualna vrijednost mirovine (AVM od 35,16 kuna), najvažnijeg financijskog parametra kod izračuna mirovine.

Dug prema umirovljenicima iznosi 31,3 milijardu kuna!

Umirovljenici kartaju u parku.
Ministarstvo: Zahtjev za povećanjem mirovina od 10 posto nema podloge u činjeničnom stanju

Nakon 22 godine primjene takvog nakaradnog sustava poznati su i rezultati na štetu “novih” umirovljenika: ukupan efekt mirovinske reforme iznosi 61,5 milijardi kuna, a zbog pogrešne prve AVM od 35,16 kuna šteta “novih” umirovljenika iznosi 31,3 milijarde kuna!

Još jednom ću ponoviti kronologiju stvarnih činjenica: od 1993.-1998. mirovine “starih” umirovljenika su usklađivane mimo zakona, prema Uredbama Vlade RH. Prema izračunu HZMO-a 2004. nastala je šteta od 21,5 milijardi kuna. Na jedinstven zahtjev MUH-a i SUH-a i HSU-a kao njihovog političkog predstavnika Ustavni sud RH presudio je ovaj predmet u korist umirovljenika. Kao akontacija nadoknade štete, od rujna 1998. „starim“ umirovljenicima uz pokradenu mirovinu u isplati je bio i poseban dodatak „100 kn +6%“. Taj dodatak i Račanovo povećanje mirovina od 0,5-20 posto od 2001. za desetak milijardi kuna je 2004. umanjio ukupan dug, tako da je u razdoblju 2006.-2013. “starim” umirovljenicima isplaćeno obeštećenje od 10,25 milijardi kuna.

U novom Zakonu o mirovinskom osiguranju od 1.1.1999. stoji: “Prva aktualna vrijednost mirovine utvrđena je u skladu s člankom 175 ZOMO-a PREMA DOSTIGNUTOJ RAZINI MIROVINA na dan 31.12.1998.” A ta dostignuta razina mirovina bila je pokradena i značajno niža zbog ove učinjene štete i bilo bi logično i pravedno, da je u izračun AVM-a uključen i dodatak „100 kn +6%“, koji bi povećao AVM za 10,5 posto.

Krajem 2004. u statistici HZMO-a utvrđena je katastrofalna razlika u prosječnim mirovinama “starih” i “novih” umirovljenika. Mirovina “starih” iznosila je 1.919 kuna, a “novih” umirovljenika 1.488 kuna, što je bila razlika od čak 29 posto. A u odgovoru na moj zahtjev o povećanju AVM- a na Nacionalnom vijeću sam dobio odgovor: „U ZOMO-u ne piše, da u izračun AVM uz mirovinu ulazi i dodatak “100 kn +6%”.

Kuda idu mirovine hrvatskih umirovljenika?

semper
Šemper: Doživotna penalizacija mirovine nema smisla, to se treba ukinuti sa 70 godina života!

Ministarstvo i na pogrešan način pojašnjava i Zakon o dodatku od 4-27 posto na mirovine “novih” umirovljenika u primjeni od 1. studenog 2007. godine. Osnovni cilj Zakona bio je da spriječi međusobne razlike u mirovinama “novih” umirovljenika zbog sve većeg i različitog obračunskog razdoblja u prijelaznom razdoblju od 1999.-2009., koje se svake godine povećavalo za tri godine. Takva neustavna odredba Zakona je za posljedicu imala, da su za isti staž i istu plaću, mirovine bile sve niže i niže. Dodatkom je spriječena diskriminacija i nejednakost u mirovinama “novih” umirovljenika međusobno, a naravno, da je posredno smanjena i ogromna razlika između “starih” i “novih” umirovljenika s 29 posto iz 2004. na sadašnjih još uvijek velikih 17 posto. Zbog takve još uvijek prevelike razlike u mirovinama pravedno je i nužno povećati AVM za 10,5 posto za 900 tisuća “novih” umirovljenika.

Novi ministar Piletić već je nespretno “zapalio” nade umirovljenika o povećanju mirovina od 10 posto, baš slično, kao što i premijer često ponavlja, kako su u mandatu povećali mirovine za 18 posto. A svi mi, pa i umirovljenici znaju, da je to samo ZAKONSKO USKLAĐIVANJE MIROVINA i nikakvo povećanje. Kakvo je to “povećanje”, najbolje pokazuje podatak: udio mirovina u prosječnoj plaći u listopadu 2016. iznosio je 40,06 posto, da bi sada u ožujku 2022. iznosio 36,26 posto. Taj podatak najbolje pokazuje kuda idu mirovine hrvatskih umirovljenika”, zaključuje Željko Šemper.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap