Šeks tužio Hrvatsku, od Europskog suda za ljudska prava stigla odbijenica

Josip Mihaljević
3. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Vladimir Šeks tražio je povjerljive podatke Državnog arhiva u sklopu istraživanja za knjigu koju želi napisati, a kada mu je država odbila dati dio tih dokumenata krenuo je u sudske sporove. Slučaj je gurao i do Europskog suda za ljudska prava od kojeg je danas dobio odbijenicu.

vladimir šeks

Foto: Vladimir Šeks | Youtube screenshot

Vladimir Šeks još je u mandatu Kolinde Grabar-Kitarović od Državnog arhiva tražio pristup za 56 dokumenata koji su imali oznaku strogo povjerljive državne tajne jer je radio istraživanje za knjigu o stvaranju Hrvatske koju planira napisati. Ured predsjednice mu je odobrio pristup za 31 dokument, ali za 25 preostalih dokumenata ne jer bi, prema preporuci Vijeća za nacionalnu sigurnost, to moglo naštetiti neovisnosti, integritetu, nacionalnoj sigurnosti i vanjskim odnosima zemlje.

Šeks, koji je tijekom političke karijere obnašao niz visokih funkcija, tražio je putem Povjerenice za informiranje pristup tim dokumentima, ali je zahtjev odbijen. Sporili su se na Upravnom sudu (2018.) pa i na Ustavnom sudu (2020.) godine i oba puta su sudovi odlučili u korist Ureda predsjednice.

Šeks je početkom 2021. godine slučaj odlučio tjerati sve do Europskog suda za ljudska prava, ali danas mu je, donosi N1, stigla odbijenica. Europski sud je utvrdio kako Šeksu nije povrijeđen članak 10. Europske konvencije o ljudskim pravima. Sud je ocijenio kako se radi o zahtjevu umirovljenog političara kojemu prava nisu oštećena te da je uskraćivanje prava na pristup informacijama bilo potrebno i proporcionalno kako bi se, sukladno ranijoj ocijeni Vijeća za nacionalnu sigurnost, ista zaštitila. Također su poručili kako državna tijela imaju vlastito slobodu odlučivanja kod ovakvih postupaka.

Šeks tužio Hrvatsku, od Europskog suda za ljudska prava stigla odbijenica
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap