Šef državne firme otišao u mirovinu, a već idući dan vratio se na posao

mirovina.hr
4. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Mirovinska reforma od početka godine omogućila je i prijevremenim umirovljenicima rad na pola radnog vremena uz isplatu mirovine. Dobra je to prilika nešto mlađim penzionerima, čija su primanja niža, za dodatnu zaradu. No, postoji i druga strana medalje…

Ilustracija: Pixabay

Direktor firme umirovi se, a već idućeg dana vrati se na posao te uz mirovinu prima i plaću, koja može po visini biti jednaka onoj koju je primao, sada podebljana i mirovinskim primanjima. Naime, jedini uvjet je da radi na pola radnog vremena. Sve je legalno, ali podložno manipulacijama. Mirovina se može i zamrznuti.

Luka Balenović, dugogodišnji predsjednik uprave Orljave, požeške tvrtke u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske, 30. prosinca prošle godine stekao je sve uvjete za odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu. No, dan kasnije 31. prosinca 2018. godine, dakle nakon samo jednog dana, zamrznuo je mirovinu, piše Telegram navodeći kako im je ova informacija potvrđena iz uprave Orljave. Odmah idućeg dana, 1. siječnja, nastavio je obnašati dotadašnju dužnost.

Umirovio se na samo jedan dan pa sada prima i direktorsku plaću i mirovinu

Slični slučaj dogodio se s Tomislavom Galovićem, vlasnikom tvrtke Kulin Galović. On je također otišao u mirovinu 30. prosinca, prestao biti direktor svoje firme, no već 2. siječnja vratio se na direktorsku poziciju.

No, državna tvrtka Orljava s milijunskim gubicima i radnicima na minimalcu, ne spada u najuspješnija poduzeća. Od rujna 2013. u procesu je predstečajne nagodbe. Natječaj za prodaju raspisan je još u svibnju 2015., no kupaca nema. Kao glavni problem navodi se lokacija, jer put do nje vodi kroz požešku Kaznionicu.

Balenović je javnosti postao poznat upravo u ožujku 2017. kada su mediji objavili da je onemogućio radnicama kontakt s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, koja je bila u posjeti Kaznionici u Požegi, tako što su navodno po njegovu nalogu bile zaključene iza ograde.