SDP predstavio mjere za porast mirovina: “Siromaštvo starijih jedan je od ključnih problema Hrvatske”

Josip Mihaljević
6. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

SDP je jučer u velikoj dvorani Novinarskog doma predstavio mjere za povećanje mirovina na stručnom skupu “Imam pravo na dostojnu mirovinu”. Govorili su Davor Bernardić, Davorko Vidović i Branko Grčić iz SDP-a te stručnjaci Vlado Puljiz, Predrag Bejaković i Ante Škember.

sdp mirovine

Foto: sdp.hr

Kriza u SDP-u nije mogla zaobići niti predstavljanje mjera za porast mirovina u Hrvatskoj. Predsjednik Davor Bernardić odmah je na početku svog govora počeo uvjeravati okupljene da ispod medijske slike stranke i pobune koju stvaraju ugledni članovi SDP-a postoji masovno prisutna svijest, napor i pošteni rad velikog broja članova koji ne posustaju u istinskom traženju rješenja za bolji život ljudi.

Bernardić: Stariji sugrađani trpe posljedice pogrešnih politika

Bernardić je istaknuo kako su u njihovom prvom mandatu obnašanja vlasti pokazali da znaju kako povećati mirovine, kako reformirati mirovinski sustav i pritom ne ugroziti javne financije.

“Osiguravanje pristojnih mirovina važan je prioritet i izazov kojeg odgovorno prihvaćamo. Nastavit ćemo  i dovršiti reformu mirovinskog sustava, ali i uvesti nove oblike socijalne sigurnosti za sve naše sugrađane koji iz različitih razloga nisu ostvarili pravo na mirovine”, izjavio je Davor Bernardić.

Istaknuo je kako stariji sugrađani trpe posljedice loših rješenja i pogrešnih politika. Iz SDP-a upozoravaju kako su umirovljenici u Hrvatskoj među najsiromašnijima u Europi i iz toga razloga rast mirovina definiraju kao jedan od strateških ciljeva.

“Preko 800.000 umirovljenika od oko 1,1 milijuna njih, ima mirovine ispod 3.000 kuna, dok oko 450.000 njih ima mirovine ispod socijalnog minimuma. Naši umirovljenici u najvećem broju su ispod praga siromaštva i to je jedan od ključnih problema u Hrvatskoj”, upozorio je SDP-ov Branko Grčić.

Pet ciljeva SDP-ovih mjera

Glavni ciljevi SDP-ovih mjera odnose se na povećanje mirovina, dostatno i održivo financiranje, socijalnu sigurnost za sve starije građane, dovršetak mirovinske reforme te unaprjeđenje mirovinskog sustava.

Navedene planiraju postići kroz pet konkretnih mjera:

  1. Dodatak od “27 posto” za osiguranike II. mirovinskog stupa
  2. Dodatno treće usklađivanje
  3. Zaustavljanje pada udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći
  4. Trajni dodatak za dugogodišnji staž osiguranja
  5. Uvođenje socijalne mirovine

Politički tajnik Davorko Vidović istaknuo je kako ovo nije popis želja nego realna mogućnost, pod uvjetom da postoji politička volja da se umirovljenicima osiguraju veće mirovine.

Što se tiče prve mjere, dodatka od 27 posto, SDP predlaže isplaćivanje na pripadajući dio mirovine iz prvog stupa.

Pod dodatnim trećim uskljađivanjem misli se na usklađivanje mirovina s rastop BDP-a, jednom godišnje, kao polovica postotnog rasta. U slučaju pada BDP-a, mirovine se ne bi smanjivale.

Za zaustavljanje pada udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći, nužna je promjena “švicarske formule” usklađivanja mirovina, pri čemu bi se rast mirovina usklađivao s rastom plaća i rastom troškova života u omjeru 80:20 u korist parametra koji brže raste.

Svim umirovljenicima s mirovinskim stažom od 41 godine išlo bi još 10% uvećanja njihove određene mirovine.

Uvođenjem socijalne mirovine, SDP bi za oko 60.000 građana starijih od 66 godina bez uvjeta za mirovinu pomogao mirovinom koja bi bila viša od pomoći za uzdržavanje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap