Savez slijepih proslavio rođendan: ‘Najviše smo ponosni na inkluzivni dodatak i osobnu asistenciju’

Jasmina Grgurić Zanze
17. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Hrvatski savez slijepih proslavio je 78. godišnjicu. Posebno su ponosni, kaže izvršna direktorica Andreja Veljača, na inkluzivni dodatak i osobnu asistenciju. U Hrvatskoj, naime, živi oko 22.000 slijepih i slabovidnih osoba registriranih na osnovu invaliditeta. Premda je borba za bolji položaj u društvu dala neke rezultate, ona traje i dalje pa iz HSS-a i ovoga puta pozivaju javnost da im se pridruži u unaprjeđenju uvjeta i kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba.

slijepi

Slijepe osobe još uvijek čekaju ostvarenje svojih prava Ilustracija: Unsplash

Hrvatski savez slijepih obilježio je 16. lipnja 78. godišnjicu. Naime, postoje od 1946. godine, a okupljaju 26 županijskih i gradskih udruga slijepih. Kroz gotovo osam desetljeća rada, rade na zaštiti prava i promicanju kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba. K tomu kao članica Europske unije slijepih (EBU) i Svjetske unije slijepih (WBU) djeluje na europskoj i svjetskoj razini. Oko 22.000 slijepih i slabovidnih osoba registrirano je u Hrvatskoj na osnovu invaliditeta.

Društvo u kojem slijep nije manje vrijedan, već različit

Tijekom svih ovih godina, rade na stvaranju inkluzivnog društva, pružajući podršku i usluge svojim članovima kroz brojne projekte i aktivnosti. Vizija  ostaje jednaka od prvog dana, a to je društvo u kojem slijep neće značiti ‘manje vrijedan’, već samo ‘različit’, poručuju u povodu ove obljetnice.

edukacija videći pratitelj
Hrvatski savez slijepih pokrenuo program edukacije za videće pratitelje osoba s oštećenjem vida

– Posebno ističemo naše napore i zalaganja u donošenju zakonskih promjena i stupanja na snagu Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnoj asistenciji, kaže izvršna direktorica Saveza slijepih, Andreja Veljača.

Premda je Zakon o inkluzivnom dodatku stupio na snagu još u siječnju, većina korisnika još uvijek čeka rješenje. Tako se jedna baka prijavila kao novi korisnik inkluzivnog dodatka, a dobila je odgovor da će rješenje čekati 12 mjeseci, jer se prvo rješavaju predmeti iz 2022. godine. Hrvatski zavod za socijalni rad nam je odgovorio da prvo treba odrediti razinu potpore, dok će se postupak za inkluzivni dodatak provoditi do kraja godine, o čemu smo pisali ovdje.

Usluga osobne asistencije, koju pruža videći pratitelj, najvažnija je socijalna usluga koja osobama s oštećenjem vida omogućava samostalniji i kvalitetniji život, kao i njihovo uključivanje u društvo. Hrvatski savez slijepih predstavio je nedavno program edukacije za videće pratitelje, o čemu smo pisali ovdje.

Godišnja nagrada Periću i Veljači iz vodstva HSS-a

Umirovljenica u invalidskim kolicima
Inkluzivni dodatak u praksi: 'Dokumentaciju smo predali u veljači, a rješenje još čekamo'

Kao i svake godine, HSS je dodijelio nagradu ’16. lipnja’ za izniman doprinos u zaštiti, rehabilitaciji i unapređenju društvenog položaja slijepih osoba. Ovogodišnji dobitnici su predsjednik Vojin Perić i izvršna direktorica Andreja Veljača. Oni su, ističu iz Saveza, svojim angažmanom i predanošću pridonijeli ostvarenju inkluzivnog dodatka za osobe s oštećenjem vida, ali i usluzi osobne asistencije i sustavnom financiranju udruga osoba s invaliditetom.

– Ovom prilikom pozivamo širu javnost da nam se pridruži u unaprjeđenju uvjeta i kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba kroz izgradnju društva koje poštuje i uključuje sve svoje članove, bez obzira na njihove mogućnosti i različitosti, poručili su slavljenici.

Isto tako, predstavnici 26 članica HSS-a diljem Hrvatske okupili su se ovih dana na trodnevnoj edukaciji u Edukacijsko-rehabilitacijskom kampu ‘Premantura’, a u okviru sustavne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Copy link
Powered by Social Snap