Samo uvjetna kazna: Umirovljenik prijetio bivšoj ženi da će ju zaklati, unucima da će im polomiti noge

Josip Mihaljević
22. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Općinski sud u Metkoviću nedavno je na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine nepravomoćno osudio 64-godišnjeg umirovljenika zbog žestokih prijetnji bivšoj supruzi i unucima.

Foto: Pixabay

Udruge za ženska prava napominju kako će uslijed korona karantene velik broj žena završiti u pat poziciji budući da su sada zaključane sa zlostavljačima. Međutim, obiteljsko nasilje nije nova pojava u hrvatskom društvu. Općinski sud u Metkoviću nedavno je na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine nepravomoćno osudio 64-godišnjeg umirovljenika i to zbog prijetnji bivšoj supruzi i unucima. Također, okrivljenom je izrečena obvezna mjera liječenja od ovisnosti alkoholom.

Bivšoj ženi rekao da će ju zaklati, unucima da će im polomiti noge

Kriv je jer je 21. lipnja oko 20 sati u alkoholiziranom stanju bivšoj ženi kroz zaključana vrata zaprijetio: “Zaklat ću te u roku od tri dana, bit će krvi do koljena, ti ćeš završiti na Glavici (mjesno groblje), a ja u zatvoru”.

Nekoliko dana kasnije, 26. lipnja, opet u alkoholiziranom stanju poručio je devetogodišnjoj unuci da će njoj ili njenom bratu ako još jednom dođu u njegovu kuću polomiti noge.

Dakle, bliskoj osobi ozbiljno je prijetio da će ju usmrtiti, a unucima da će ih teško tjelesno ozlijediti. Unuci imaju devet i sedam godina.

Rekao da je bio pijan, umoran i gladan

Sud je presudio da je time počinio dva kaznena djela protiv osobne slobode te ga je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 10 mjeseci. Umirovljenik je kazao da se ne smatra krivim za prijetnju bivšoj supruzi (jer se ne sjeća događaja), ali je priznao krivnju za prijetnju unucima.

Kada je prijetio unucima, kazao je da je tada bio pijan, umoran i gladan te da se sve dogodilo neposredno nakon što se probudio, tako da se radi o “nepromišljenim riječima zbog kojih izuzetno žali i kaje se i siguran je da tako nešto neće ponoviti jer izvan svega voli svoje unuke”.

“U zadnja 2-3 mjeseca stalno pije”

Bivša žena je u svom svjedočanstvu kazala kako imaju sedmero punoljetne djece, ali i da su se rastali prije pet godina. Ona ima jednu prostoriju u prizemlju kuće otprilike 4×4 metra uz koju je i mali toalet i to u pravilu koristi od cijele kuće. Tvrdi da sa suprugom ima problema od prvog dana, jer je on pio i tukao je. Nakon što joj je zaprijetio da će ju zaklati, idućih dana joj je pijan kroz zatvorena vrata psovao mrtvu majku i oca, vrijeđao ju je, govorio da je kuća njegova i da ide iz kuće.

Događaj policiji prijavila je majka unuka, koja je načula prijetnju da će joj djeci polomiti noge ako ga još jednom dođu posjetiti.

“Prilikom odlučivanja o vrsti kazneno-pravne sankcije koja bi bila primjerena krivnji optuženika, ovaj sud je olakotno cijenio njegovu dosadašnju neosuđivanost, stariju životnu dob, narušeno zdravlje, smanjenu ubrojivost u vrijeme počinjenja djela te djelomično priznanje djela i izraženog kajanje, dok otegotnih okolnosti sud nije našao”, stoji u presudi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap