Sadašnji umirovljenici savjetuju budućima: “Štedite više, planirajte ranije”

Josip Mihaljević
28. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Problemi umirovljenika godinama su isti i ne postoji razlog zašto bi vjerovali da će u budućnosti biti bolje. Zato je možda najbolje pitati sadašnje umirovljenike što bi savjetovali budućima jer na svijetu nema boljih stručnjaka.

umirovljenik

Foto: Unsplash

Skoro svi današnji umirovljenici na svijetu dijele slične probleme. Manji dio njih, u najrazvijenijim državama, ipak živi nešto bolje, ali puno je više onih koji jedva preživljavaju. Jedna od država u kojoj se, zbog specifičnog načina mirovinske štednje, ne može jednostavno reći kako žive umirovljenici jest SAD.

Tamo su nedavno objavljeni rezultati ankete u kojoj je sudjelovalo preko 1.100 umirovljenika, a većina ih dijeli jednake zaključke – štedite više, krenite sa štednjom ranije, imajte financijski plan i ne zaboravite da je inflacija uvijek prisutna, piše CNN.

Preko 70 posto ispitanika bi svojim mlađim verzijama poručilo da izmijene financijske navike i da ranije krenu sa štednjom za mirovinu. Kada su ih upitali na što točno misle, dobar dio kaže da bi odlazili na manje putovanja, da bi trebali agresivnije ulagati i da su se ranije informirali o osnovama financijskog planiranja.

Otprilike pola (49) posto mlađima bi poručili da sa štednjom treba krenuti što ranije. U Hrvatskoj bi to podrazumijevalo što raniji ulazak u svijet rada.

Umirovljenici su kazali kako im inflacija nagriza štednju i da o njoj valja računati i kada je na poželjno niskim razinama jer i tada “gricka” štednju. Sadašnju razinu inflacije ocjenjuju glavnim umirovljeničkim problemom sadašnjice, dok im je prije četiri godine u istoj anketi bila na četvrtom mjestu.

Samo 40 posto ispitanika je tijekom života aktivno planiralo mirovinu u smislu da su se vodili financijskim planom. Od onih koji su ga imali, 60 posto kažu da su potražili pomoć od stručnjaka. I upravo je ta skupina ispitanika najbolje ocijenila svoje navike potrošnje tijekom radnog staža.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap