Doznajemo: Sindikati će na referendumu tražiti granicu od 65 godina za starosnu mirovinu

Josip Mihaljević
19. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Prije mjesec dana na Europskom trgu u Zagrebu održan je prosvjed protiv cjelovite mirovinske reforme. Predsjednik NHS-a Krešimir Sever taj je prosvjed nazvao tek polaznom točkom borbe protiv ovakve mirovinske reforme.

Doživi mirovinu! I tebe se tiče!
foto: Tea Ovničević | mirovina.hr

Prosvjed protiv mirovinske reforme održan prije mjesec dana na Europskom trgu u Zagrebu tek je polazišna točka borbe protiv ovakve reforme, kaže nam Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Od kad se prosvjed održao, mirovinska reforma poslana je u Sabor, a trenutačno se nalazi između prvog i drugog čitanja. Ministar Marko Pavić nedavno je rekao kako je reforma i dalje “u fazi usuglašavanja”, a novi detalji i promjene iz dana u dan dopiru u javnost.

Kada bi prikupljanje potpisa trebalo započeti?

Tek kada se sve usuglasi te kada i ako reforma prođe drugo čitanje, nastupit će sindikati s otkrivanjem referendumskih pitanja i prikupljanjem potpisa.

“Zato smo mi i stali na loptu, htjeli smo krenuti još prije drugog čitanja. Međutim, stručnjaci su nas upozorili na moguće rušenje referenduma od strane Ustavnoga suda. Ni sada, prije drugog čitanja, ne želimo prikupljati potpise jer nam mogu srušiti referendum zbog nekakvih proceduralnih razloga”, kaže Krešimir Sever.

Nakon što saborska većina izglasa Zakon (u ovom slučaju set od šest zakona), on u tom obliku u kakvom je izglasan stupa na snagu 1.1.2019. godine. U takvoj situaciji neka zainteresirana stranka (u ovom slučaju sindikati) mogu sa sigurnošću formulirati referendumska pitanja na precizan, siguran i s Ustavom usklađen način. Ako skupe potpise, a pitanja budu proglašena valjanim, Hrvatska će ići na referendum.

Dakle, prikupljanje potpisa za referendum protiv dijelova mirovinske reforme zasigurno neće početi prije nego što sama reforma bude usvojena u Saboru. Vladajući planiraju usvojiti reformu za početak sljedeće godine, a to će u Saboru moći na sljedeće datume:

28., 29., i 30. studenoga te 5., 6., 7., 12., 13. i 14. prosinca 2018. godine.

Jedno referendumsko pitanje poznato, drugo as u rukavu

Posljednjih mjesec dana, od održavanja prosvjeda, sindikati i nisu bili pretjerano glasni. Kako doznajemo, u tom periodu su intenzivno radili na strategiji referenduma i konzultirali se oko referendumskih pitanja.

“Nekako se počela protezati teza da mi odustajemo sad od svega, niti govora!  Nama nije bio cilj napraviti onaj prosvjed koji smo napravili, najaviti prikupljanje potpisa, onda prikupljati potpise tako radi toga da bismo sebi radili promidžbu”, kaže Sever.

Kao što se moglo naslutiti, prvo referendumsko pitanje ticat će se rada do 67. godine. Sasvim je izvjesno da će sindikati pokušati trajno sniziti granicu za starosnu mirovinu na dosadašnjih 65 godina. Razloga za uvođenje rad do 67. godine jednostavno ne vide, a procjenjuju da će životni vijek Hrvata čak i 2070. godine biti ispod prosjeka EU.

No, kako doznajemo – imaju i nekoliko kandidata za drugo referendumsko pitanje. Tematski, u cijeloj reformi im smeta pet ili šest velikih promjena, a za svako od njih imaju pripremljeno referendumsko pitanje.

“Mi smo sva pitanja više manje formulirali, kao i mjesta za prikupljanje potpisa, sve to funkcionira. Već vidimo sad da se neki pomaci rade, toliko se tih izmjena najavljuje da više ni dragi vrag ne zna šta vrijedi”, kaže Sever.

Ali, ponavljamo, drugo referendumsko pitanje će biti  poznato tek kada mirovinska reforma prođe saborsku proceduru, kako vladajući ne bi mogli amandmanom na zakon obesmisliti pitanje. S druge strane, ni referendumske inicijative ne smiju mijenjati svoja pitanja jednom kad ih objave, tako da čekaju pravi trenutak.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap