Riječki političari ciljaju na penziće: HDZ im obećava mjesečnu pomoć do 400 kuna!

Jasmina Grgurić
30. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Nakon 20 godina vladavine Vojka Obersnela u Rijeci, gdje SDP sada nudi mlađeg i manje poznatog Marka Filipovića, stranački protukandidati za gradonačelnika vide šansu za preuzimanje vlasti. Pritom mnogi ciljaju upravo na glasove umirovljenika kojima obećavaju sve i svašta, od novih domova za starije, bržeg dolaženja do mjesta u njima do dizala u zgradama, a HDZ na lokalne izbore ide obećavajući im i mjesečne novčane pomoći.

Foto: Mirovina.hr

Kandidat HDZ-a za riječkog gradonačelnika umirovljenicima obećava redovne mjesečne naknade. Ukoliko dođe na vlast, Josip Ostrogović uz subvencioniranje mirovina gradit će, kaže, i novi dom za umirovljenike. Također, uvest će im i božićnicu. Pritom se vodi zagrebačkim modelom.

Do 400 kuna mjesečno, uz 400 kuna za Božić

Tako bi umirovljenici s mirovinama manjim od 900 kuna mjesečno dobivali 400 kuna gradske subvencije, oni s mirovinama manjim od 1.200 dobivali bi 300 kuna, a koji imaju mirovinu do 1.500 kuna dobili bi mjesečno 200 kuna. Također, svi riječki umirovljenici s mirovinama do 2.500 kuna dobili bi 400 kuna božićnice, piše Jutarnji list.

Na području sadašnje Dječje bolnice na Kantridi uredio bi dom za starije osobe i dječji vrtić, kad se bolnica iseli u novu zgradu na Sušaku. Ostrogović navodi da taj objekt SDP želi prodati investitoru za turističku i ugostiteljsku namjenu, a on se zalaže da to ostane javni prostor za građane.

Kandidat HDZ-a upozorava da se na mjesto u sadašnjem domu za starije osobe na Kantridi čeka i do pet godina. U slučaju da postane gradonačelnik, nudi i besplatan gradski prijevoz za sve riječke umirovljenike.

Rijeka već ima dio onoga što HDZ-ovac obećaje

“Zašto bi umirovljenici u Rijeci imali drugačije uvjete nego oni u Zagrebu?” – upitao je.

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Na programe za starije osobe izdvojili oko 6,5 milijuna kuna

Ipak, postoje određene razlike u odnosu na Zagreb s kojim se uspoređuje, jer HDZ-ovac nudi više. Tako je primjerice uskrsnica u metropoli znatno manjih 100 kuna s nižim cenzusom do 1.700 kuna prihoda. Također, cenzus za umirovljenike postoji i u javnom prijevozu, dok ga Ostrogović u Rijeci nudi svima.

Valja reći i da Rijeka već ima neke stvari koje HDZ sada obećaje. Besplatno se voze svi stariji od 65 godina s prihodom manjim od 2.000 kuna. Mjesečne pomoći od 200 i 150 kuna ostvaruju umirovljenici s primanjima do 1.000, odnosno do 1.400 kuna, a Grad svake godine umirovljenicima za Božić dijeli i poklon bonove u vrijednosti od 300 kuna.

Riječki političari ciljaju na penziće: HDZ im obećava mjesečnu pomoć do 400 kuna!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap