Riječanin (68) već 14 mjeseci čeka odobrenje zahtjeva za mirovinu

Jasmina Grgurić
26. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Zbog neumoljive birokracije 68-godišnji Riječanin Adam Dragosavljević već 14 mjeseci čeka rješenje o mirovini. Samim time ostavljen je bez prihoda, a da nema ušteđevine i naknade talijanskog mirovinskog osiguranja, ne bi imao što jesti već više od godinu dana.

Ilustracija: Pixabay

Unatoč propisanim rokovima od 30, odnosno iznimno 60 dana, građani na rješenje o mirovini čekaju mjesecima, zbog čega je zahtjev prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje potrebno podnijeti ranije. Unatoč tomu, procedura se ponekad oduži na više od godinu dana, kao što je u slučaju 68-godišnjeg Riječanina Adama Dragosavljevića, koji rješenje čeka već 14 mjeseci. Zahtjev za isplatom mirovine  predao je lani u travnju, ali mirovinu još uvijek nije dobio. Za to vrijeme, u više navrata je zvao u HZMO, išao osobno i slao dopise, ali od njih nije dobio ni slova odgovora, piše Novi list.

Ima 52 godine radnog staža u brodogradnji

Radio je do 67. godine, a dio radnog vijeka proveo je u Italiji. Srećom, dok čeka hrvatsku mirovinu, tamošnji mirovinski fond isplaćuje mu naknadu sve dok ne stigne rješenje.

“Tako rade u Italiji. Obično isplaćuju takvu naknadu kraće vrijeme, ali sad, obzirom da znaju da kod nas to ide kilavo, rekli su mi da će je nastaviti isplaćivati, jer sam bez prihoda, pa ćemo poslije poravnati račun, a ja ću eventualni dug vratiti kroz nekakve rate” – rekao je još uvijek nesuđeni umirovljenik.

Zaposlen je bio čak 52 godine, a u brodogradilištu u Kraljevici stekao 38 godina radnog staža. Više od desetljeća radio je i u talijanskom brodogradilištu. Raditi je prestao u ožujku prošle godine, a odmah po tom obavijestio HZMO. Nadao se, kaže, da će procedura trajati možda koji mjesec, ali ovomu se nije nadao. Ni njegove požurnice nisu urodile plodom, a najviše ga boli što u više od godinu dana nije primio nikakav odgovor.

Iz Italije je pak rješenje primio u roku mjesec dana, što bi značilo da je s te strane papirologija riješena i da iste podatke već 13 mjeseci na raspolaganju ima i HZMO. Također, Dragosavljević je prije tri godine dobio rješenje o mirovini i status umirovljenika, ali ga je zamrznuo kako bi još radio u Italiji. HZMO je tako već pregledao sve njegove dokumente i donio rješenje, pa je sada samo trebalo uvrstiti dodatne godine talijanskog staža. Ipak, osuđen je na čekanje, pri čemu ga od gladi spašava ušteđevina za crne dane.

Obustavljena mu isplata prijevremene mirovine

Iz HZMO-a su se očitovali na ovaj slučaj.

Umirovio se u rujnu, ali nije dobio mirovinu. Dok čeka rješenje, živi mjesecima bez prihoda

“Gospodin Adam Dragosavljević od 2013. godine korisnik je prijevremene starosne mirovine, čija je isplata zbog zaposlenja obustavljena u listopadu 2014. Od talijanskog nositelja mirovinskog osiguranja je pravovremeno zatražena obavijest nalazi li se gospodin Dragosavljević u obveznom mirovinskom osiguranju zbog zaposlenja u Republici Italiji, te je dobivena obavijest da se nalazio u osiguranju tijekom 2017., 2018. i 2019. godine. Iz tog razloga nije bilo moguće uspostaviti ponovnu isplatu mirovine. Budući da su informacije koje navodite u upitu u raskoraku s informacijama i podacima s kojima raspolaže HZMO, po dobivanju Vašeg upita od talijanskog nositelja je zatražena hitna provjera dostavljenih informacija, no do ovog trenutka nije dobivena povratna informacija. Molimo gospodina Dragosavljevića za razumijevanje te ćemo žurno provjeriti relevantno stanje osiguranja u Republici Italiji i ukoliko se informacije koje navodite pokažu točnim u najhitnijem roku uspostaviti ponovnu isplatu mirovine”, kažu iz HZMO-a za Novi list.

Inače, ovo nije prvi slučaj kašnjenja rješenja o mirovini, pri čemu procedura u slučaju međunarodnih ugovora traje duže. Inače, zakonski rok je 30 dana, a on se može produžiti na 60 dana zbog komplikacija kao u ovom slučaju. Iz HZMO-a građane su već nekoliko puta informirali da zahtjev mogu predati i 12 mjeseci prije umirovljenja.