Rekordan broj zaraženih, prešli smo 100, idu nove mjere!

Jasmina Grgurić
10. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Od izbijanja epidemije u Hrvatskoj brojka novih zaraženih osoba u jednom danu nije postala troznamenkasta. Nažalost, danas je prekoračila 100. Županijski stožeri od jutra su slali podatke te je već oko podne bilo jasno da ćemo oboriti crni rekord. Zbirni podaci nacionalnog Stožera civilne zaštite kasne, a ministar zdravstva Vili Beroš najavio je strože mjere te povratak dnevnih konferencija za medije.

Vili Beroš (Snimak zaslona/Youtube)

Nacionalni Stožer civilne zaštite današnje je podatke o broju zaraženih koronavirusom objavio nešto kasnije nego inače. Brojka nije dobra, po prvi put je troznamenkasta i u posljednja 24 sata imamo 116 slučajeva!

U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj danas ukupno 1.038. Među njima su 104 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga četiri na respiratoru. Dvije osobe su preminule, izvijestio je Stožer oko 14:30 sati.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3.532 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 117 preminulo, a 2.377 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4.608 osoba. Do danas je ukupno testirano 91.486 osoba, od toga 1.722 u posljednja 24 sata.

Donesena je i nova odluka o okupljanjima s više od stotinu osoba.

“Navedenom Odlukom se uvode nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest.

Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika” – izvijestio je Stožer civilne zaštite.

 

Rekordan broj zaraženih, prešli smo 100, idu nove mjere!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap