Razmišljate o kućnom ljubimcu? Ovih pet pasmina su idealni za umirovljenike

Josip Mihaljević
9. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Nadimak ‘najbolji čovjekov prijatelj’ vrijedi za ljude u svim razdobljima života pa tako i u trećoj dobi. Umirovljenici koji su vlasnici pasa češće su aktivniji zbog svakodnevnih šetnji, a psi vole umirovljenike jer ih ne napuštaju svaki dan odlazeći na posao. Ipak, nije svaka pasmina najbolji izbor za umirovljenike, ali ovih pet definitivno jesu.

shih tzu

Foto: Unsplash

Razmišljate o tomu da nabavite kućnog ljubimca koji će biti vaš mali pratitelj kroz mirovinu? Istraživanja pokazuju da umirovljenici koji odabiru pse vode aktivnije živote zbog češćih šetnji što se može brojati i kao tjelovježba, a češće upoznaju i druge ljude, piše N1.

Udomljavanje starijeg, smirenog i “uvježbanog na kuću” starijeg psa iz skloništa idealan je način za pronalazak malog prijatelja za vašu mirovinu. Psi vole umirovljenike jer ih, za razliku od radne populacije, ne napuštaju svakoga dana odlazeći na posao pa biste u teriji i brže trebali postati bliski.

Znanost je pokazala da ljudi koji imaju pse i brinu o njima bolje brinu i o sebi samima, ali ipak nije svaka pasmina ista. Ovih pet bi mogli biti idealni za mirovinu.

Shih tzu (fotografija gore)

Shih tzu je nježan i privržen pas koji želi zadovoljiti svog vlasnika. Odgovaraju mu dnevne šetnje samo ako i vi želite šetati.

Ne puštaju puno dlake, iako ih ne bi škodilo tu i tamo pročetkatki. Uglavnom su tihi iako neki od njih znaju hrkati.

Mops

Još jedan iz kategorije manjih pasa, kratkodlak je ali se zna linjati. Mopsevi imaju sjajan temperament, ali ponekad znaju postati ljubomorni. Sretni su i entuzijastični, a njihov pomalo komičan izgled će vas iz dana u dan nasmijavati do suza.

Čivava

Za one koji žele malo aktivnijeg psa tu su čivave. Oni su glasni i ponosni i mogu vam služiti kao čuvari koji će vas vrlo jasno upozoriti ako vam se netko približava stanu ili kući. Ako nabavite štence imat ćete nešto više posla, ali stariji i naučeni na obavljanje nužde vani mogli bi biti pun pogodak.

Pudla

Pudle dolaze u tri veličine pa možete odabrati onu koja vam najviše odgovara. Radi se o jednoj, ako ne i najpametnijoj pasmini među psima, a jako se vole maziti.

Bostonski terijer

Bostonci su također pametna pasmina, a idealna je za umirovljenike jer su skloni smanjenom kretanju te im odgovara opušten način života. Lako ih se njeguje, ali kao i kod čivava – u slučaju da nabavite štence pred vama je nešto više posla da ga naučite svim kućnim pravilima.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap