Razmišljamo li o mirovini? O ova tri važna aspekta bismo morali razmisliti na vrijeme

mirovina.hr
2. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Konačno… zaslužena mirovina je stigla. Mirovina dolazi prepuna novih iskustava, dragih ljudi i uživanja u aktivnostima za koje prije možda nismo imali dovoljno vremena. Mnogo je pitanja koja nam se nameću prije umirovljenja, a odgovori će ovisiti ponajviše o tome kako zamišljamo svoj život u mirovini.

HRMOD

Foto: Pexels

Vrijeme za mene i moje najmilije

Odlaskom u mirovinu u fokus stavljamo svoj privatni život, svoje najmilije, svoje prijatelje, svoje hobije i konačno raspolažemo svim svojim vremenom. Tako do izražaja dolaze, svi ćemo se složiti, one najvažnije životne uloge – uloga bake ili djeda, majke ili oca, prijatelja, rođaka, susjeda…

U mirovini netko od nas će vrtlariti, čitati, pisati, šetati prirodom, posvetiti se kuhanju, pletenju ili drugim rukotvorinama, a netko učiti koristiti novu tehnologiju… Mogućnosti je zaista puno i konačno imamo vremena da otkrijemo što nam pričinja najviše radosti, a možemo steći i nova znanja koja će nam pomoći da se ostvarimo u nekim novim područjima života.

Pritom je uvijek važno graditi dobre odnose s nama dragim ljudima, ali i upoznavati nove ljude – da, sreća koju osjećamo zbog bliskosti s drugim ljudima snažno doprinosi osjećaju dobrobiti i zdravlja.

HRMOD

Foto: Unsplash

Životni stil u mirovini

Budilica za posao više ne zvoni… Znači li to da više ne trebamo raditi u mirovini?

U mirovini zaista više ne moramo raditi i svoje vrijeme od sada možemo posvetiti svim onim aktivnostima koje nas uveseljavaju. No, zašto ne raditi ako nas upravo to možda ispunjava, ili pak iz razloga što želimo dodatno popuniti naš mjesečni budžet?

Dobra vijest je da i u mirovini postoji mogućnost zaposlenja i to do polovice punog radnog vremena. Ova odluka ovisit će ponajviše o životnom stilu kojem težimo u mirovini.

Što to znači za mene? Želimo konačno otići na putovanje koje smo tako dugo odgađali, uložiti u OPG, uštedjeti dodatna sredstva za školovanje unučadi ili jednostavno štedjeti za bilo koju nepredviđenu namjenu u budućnosti.
Što to znači za moju mirovinu? Ovisno o vrsti mirovine, mirovina mi se može i dalje redovito isplaćivati i korigirati sukladno novim uplaćenim doprinosima, a plaću mogu primati za pola radnog vremena. Nije loše, zar ne?

HRMOD
U mirovinu s pouzdanim partnerom: HRMOD građanima isplaćuje mirovine iz drugog i trećeg stupa

Sve važne informacije o mirovini

Svakako je važno na vrijeme prikupiti sve informacije o postupku ostvarivanja prava na mirovinu. Sve informacije o koracima na putu do mirovine, te izračun mirovine iz drugog i trećeg stupa budući umirovljenici mogu pronaći kod Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva (HRMOD).

U Hrvatskoj je do nedavno postojalo samo jedno mirovinsko osiguravajuće društvo, ali ove godine je s radom započeo i HRMOD koji vrši isplatu mirovina iz drugog i trećeg stupa. Isplata mirovine iz drugog stupa je doživotna, može se ugovoriti njeno nasljeđivanje, a postoji i mogućnost ugovaranja djelomične jednokratne isplate od 15% ušteđenih sredstava. Isplata mirovine iz trećeg stupa može biti doživotna ili privremena, pri čemu je moguće ugovoriti i djelomičnu jednokratnu isplatu u visini do čak 30% ušteđenih sredstava.

Nakon što dobijemo sve relevantne informacije, moći ćemo odlučiti koji oblik mirovine i način isplate su za nas najpovoljniji i tako planirati svoje buduće prihode i troškove.

Odabirom HRMOD-a ugovaramo redovitu i sigurnu mjesečnu mirovinu, a nadomak ruke su nam i sve informacije kako bismo spremno i opušteno zakoračili u novu i uzbudljivu životnu eru.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala mirovina.hr i Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap