Osobnu invalidninu od 1.750 kuna moći ćete dobiti bez obzira na visinu mirovine!

Jasmina Grgurić Zanze
21. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Premda jedan od najkritiziranijih ikada, prijedlog novog Zakona o socijalnoj skrbi donosi i neke dobre stvari. Jedna od njih je i ukidanje cenzusa za ostvarivanje prava na osobnu invalidninu. To znači da će mjesečni iznos od 1.750 kuna, umjesto dosadašnjih 1.500 kuna, moći dobiti svi umirovljenici bez obzira na visinu mirovine, što dosad nije bio slučaj, naravno ako ispunjavaju uvjete za to.

Pixabay

Pravo na osobnu invalidninu se priznaje osobi s teškim invaliditetom ili drugim teškim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju. Mnogi njezini korisnici upravo su starije osobe, umirovljenici, ali mnogi i nisu jer im je mirovina veća od minimalne mirovine za 40 godina radnog staža, koja u ovom trenutku iznosi 2.861,2 kune. S druge strane, visina plaće korisnicima koji rade se ne gleda.

aladrovic josip
Reforma socijalne skrbi u Saboru: Izbjegnuta katastrofa s obiteljskim domovima

Pripisani su još neki prihodovni uvjeti kako bi građani koji fizički ostvaruju ovo pravo doista i mogli dobiti novčani iznos od 1.500 kuna. Srećom, Vlada novim Zakonom o socijalnoj skrbi sada ukida cenzuse za ostvarivanje prava na osobnu invalidninu, a iznos podiže sa 1.500 na 1.750 kuna.

Posebno je to dobra vijest za umirovljenike koji će svoje pravo od sada moći realizirati i ako im je mirovina veća od najniže mirovine za 40 godina staža. Među njima ima starijih osoba s teškim invaliditetom koje su dosad bile diskriminirane u odnosu na one koji rade, bilo za plaću, bilo za autorski honorar.

Umirovljenici trenutno moraju trošiti dobar dio mirovine na ublažavanje posljedica invaliditeta, za razliku od onih koji rade za puno veću plaću. Ta će nepravda, srećom, sada biti ispravljena.

Trenutno oko 40.000 osoba ostvaruje pravo na osobnu invalidninu, a sada će ih svakako biti i više te će im biti omogućeno da ovu vrstu dodatka primaju do kraja života, bez obzira na prihod.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap