Zanimanja koja donose najveću mirovinu: Državni službenici u ovoj zemlji ostvaruju najveća prava

Jasmina Grgurić Zanze
4. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Mirovinska prava nisu jednaka u svim zemljama, a nisu jednaka ni zanimanja koja donose najveću mirovinu. Posao državnog službenika u Njemačkoj je na samom vrhu popisa najisplativijih za mirovinu. Slijede ih liječnici, odvjetnici, piloti i menadžeri. Također, zbog težine rada veće mirovine mogu očekivati i oni koji se bave jednostavnim poslovima poput zidara, keramičara, rudara i ostalih.

Stariji muškarac radi na prijenosnom računalu kod kuće.

Umirovljenik na računalu | Foto: Unsplash /
Sweet Life

Kolika će nam biti mirovina, ponajviše ovisi o godinama radnog staža, plaći i dobi umirovljenja. U nekim zemljama visinu mirovine određuje i broj djece, jer se za njih dobivaju dodatne godine radnog staža, a ulogu igra i teškoća samog rada. Kada je riječ o karijerama, neki poslovi isplativiji su za bolji život u starosti. U Nemačkoj se popis takvih zanimanja ponešto razlikuje u odnosu na Hrvatsku.

Službenici, liječnici, odvjetnici, piloti i menadžeri

Premda menadžeri imaju najviše plaće, a samim time i mirovine, u Njemačkoj se na popisu najboljih zanimanja i poslova s najvišim mirovinskim pravima nalaze i neki manje očekivani. Najpovoljnije mirovine u toj zemlji tako mogu očekivati državni službenici, liječnici, odvjetnici, piloti i menadžeri, piše fenix-magazin.de.

Državni službenici u Hrvatskoj ne mogu se pohvaliti posebno velikim mirovinama, jer su u pravilu činovnici dobar dio radnog vijeka odradili uglavnom za ispodprosječne plaće. To naravno ne vrijedi za rukovodeće funkcije u državnim službama. Dugi niz godina ni liječnici nisu imali posebno velike plaće, premda se ta situacija poboljšala. Također, ni odvjetnici u Hrvatskoj ne moraju nužno biti pretjerano dobro plaćeni, jer sve ovisi o tome gdje rade.

Državi službenici imaju najveća mirovinska prava

beneficirani radni staž
Beneficirani radni staž: Tko ga ima i kako se određuje?

Ljudi s tim profesijama obično ostvaruju visoke mirovine u Njemačkoj. Državni službenici imaju najveća mirovinska prava, jer uplaćuju u državnu mirovinu tijekom cijelog radnog staža. Službeničke mirovine su samostalan sustav socijalne sigurnosti, piše Ministarstvo unutarnjih poslova. Liječnici, odvjetnici, piloti i menadžeri iz raznih profesionalnih sektora također obično primaju visoke mirovine. Razlog tome su, s jedne strane, njihova visoka primanja, a s druge strane činjenica da na svojim poslovima često rade do dobi za mirovinu. Osim toga, zaposlenici s visokim primanjima također su sposobniji izraditi privatne mirovinske planove od onih s niskim primanjima.

Težina posla u Njemačkoj odražava se i na visinu mirovine. Primjerice, osobe čiji se posao smatra posebno teškim dobivaju više platnih bodova, mogu ranije otići u mirovinu ili im se na mirovinu dodaje određeni postotak prosječnog dohotka. Među njima su građevinski radnici, krovopokrivači, keramičari, zidari, radnici u metaloprerađivačkoj industriji, graditelji cesta i rudari.

Tko sve ima pravo na beneficirani radni staž u Hrvatskoj i kako se on određuje, možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap