Veliko rujansko usklađivanje: Mirovine rastu 2,44 posto!

Josip Mihaljević
21. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Prije mjesec dana ministar financija Zdravko Marić najavio je “veće usklađivanje mirovina od planiranog”. Po prvi puta se koristi nova formula usklađivanja 70:30, a mirovine će rasti za 2,44 posto. Za prosječnu mirovinu, to je rast oko 60 kuna, a državu će to na godišnjoj razini koštati oko milijardu kuna.

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Mirovine se usklađuju dva puta godišnje, kako bi držali korak s rastom plaća i rastom potrošačkih cijena u državi. Prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina iznosilo je 1,15 posto, a novo, rujansko, 2,44 posto! Za prosječnu mirovinu od 2.435 kuna to će značiti povećanje od otprilike 60 kuna.

Budući da se rast računa od 1. srpnja 2019. godine, umirovljenici će u rujnu dobiti svoje prve veće mirovine, zajedno sa zaostatcima za srpanj i kolovoz, što znači da će umirovljenici u rujnu u prosjeku dobiti oko 180 kuna veću mirovinu.

Do većeg rasta je došlo jer se po prvi puta koristila varijabilna formula usklađivanja, tzv. “70:30“. Mirovine se usklađuju prema dva kriterija: rastu plaća i rastu troškova života. U usklađivanju se onaj povoljniji za umirovljenike koristi kao pretežiti (70), a onaj manje povoljan kao drugi kriterij usklađivanja (30). Rast plaća ovoga puta bio je povoljniji kriteriji za umirovljenike.

O usklađivanju mirovina razgovarali smo s predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika Silvanom Hreljom:

“Usklađivanje mirovina je zakonska obveza države, ono ne predstavlja njihov rast nego je zaštitni mehanizam njihove vrijednosti. Iako će mirovine porasti, njihova vrijednost ostaje nominalno ista”, kazao je.

Zajedno s prošlim usklađivanjem, mirovine su ove godine porasle za 3,59 posto.

Veliko rujansko usklađivanje: Mirovine rastu 2,44 posto!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap