Radnici iz inozemstva donose virus u Hrvatsku: Zaražen povratnik iz Njemačke

Jasmina Grgurić Zanze
19. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Prvi je radni dan bez redovne konferencije za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite otkako su one uvedene s početkom epidemije u Hrvatskoj. Ipak, informacije nastavljaju stizati od županijskih stožera. O njima se na kraju oglasio i središnji Stožer priopćenjem. Iako je sve izgledalo kao da novih slučajeva zaraze neće biti, žarište se pojavilo u Brodsko-posavskoj županiji, a jedna je osoba preminula.

bozinovic

Foto: HRT Screenshot

Na izvanrednoj konferenciji za medije Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je da su u posljednja 24 sata zabilježili četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Kod tri osobe riječ je o kontaktima prethodno zaraženog, no četvrta osoba povratnik je iz Njemačke gdje je bio s petero kolega, dvoje s područja županije, dok su ostali iz drugih krajeva Hrvatske.

Također, jedna osoba je umrla u protekla 24 sata, u splitskom KBC-u. U Hrvatskoj su dosad potvrđene ukupno 2.232 oboljele osobe, a 1.967 osoba se oporavilo. Do sada je testirano 55.800 osoba, od toga 980 u posljednja 24 sata. Preminulo je 96 osoba.

Od četvero novozaraženih, troje ima blažu kliničku sliku, a mlađa pozitivna osoba još je u obradi i najvjerojatnije će biti hospitalizirana.

“Ovo je dokaz da još nije završena priča s COVIDOM-19. Kada se vratite iz stranih zemalja treba ograničiti kontakt na 14 dana i izlaziti samo onda kada je potrebno. Ovi slučajevi koji se dešavaju pokazuju da se treba držati preporuka Zavoda za javno zdravstvo” – kazao je epidemiolog i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković, piše Jutarnji list.

Među kontaktima oboljelih, dodao je, očekuju još pozitivnih slučajeva.

vili beroš
Stožer komentirao popuštanje mjera, više neće imati konferencije svakoga dana

Također, iz Švedske u Hrvatsku sutra kreće i 15 radnika Đure Đakovića te se njihov dolazak očekuje 21. svibnja. Po dolasku će biti smješteni u karantenski objekt na 14 dana. Brisevi će im biti uzeti odmah po dolasku na granici, a putuju u pet automobila.

U Švedskoj je ukupno 26 radnika. Od preostalih 11, trojica su imala blage simptome, sada više nemaju pa će se njihov povratak pripremati sredinom idućeg tjedna. Osmero ih još ima poslove za završiti pa bi se trebali vratiti sredinom lipnja.

Copy link
Powered by Social Snap