Rada Borić želi pokazati da se može drugačije: Odriče se saborske plaće, ima mirovinu iz Finske

Josip Mihaljević
13. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Saborska zastupnica Rada Borić iz platforme ‘Možemo!’ uskoro će otići iz Sabora. Bavit će se gradskim temama u zagrebačkoj skupštini, iako bi mogla ostati u Saboru i lokalnu politiku voditi na volonterskoj bazi. No, želi pokazati da se može i drugačije.

Rada Borić (Nedjeljom u dva)

Platforma ‘Možemo!’ u Saboru će predstaviti neke nove ljude. Tomislav Tomašević postao je gradonačelnik u Zagrebu, a kako je ta funkcija izjednačena s pozicijom župana, netko drugi će umjesto njega morati konzumirati ostatak saborskog mandata.

Ne odlazi samo on, nego i Rada Borić koja se želi posvetiti radu u zagrebačkoj Skupštini.

Imamo nebrojene primjere ljudi koji su “sjedili na dvije stolice” i nastavili primati saborsku plaću (a druge obaveze odrađivali na volonterskoj bazi), ali Borić želi pokazati da se može i drugačije, piše tportal.hr.

“U Skupštini imam iskustva. Imali smo četiri zastupnika u prošlom sazivu, a sada će nas biti 23. Trebat će i pomoć tim mladim ljudima”, kazala je za tportal.

Tako će Saborsku plaću od gotovo 15 tisuća kuna zamijeniti godišnjom naknadom u zagrebačkoj Skupštini koja ne može biti veća od 16 tisuća kuna godišnje! No, u prihodima će joj pomoći i inozemna mirovina iz Finske:

“Rekla bih da sam u komotnijoj poziciji. Imam mirovinu iz Finske, u kojoj sam radila 17 godina. Želja nam je i da na taj način pokažemo da se može drugačije”, zaključila je za tportal.

Prosječna mirovina u Finskoj veća je od 1.600 eura mjesečno, no kako tamo ipak nije ostvarila puni radni staž, mirovina iz Finske joj je vjerojatno višestruko manja. Inače, Borić je u Finskoj radila na Sveučilištu u Helsinkiju i autorica je prvog finskog-hrvatskog i hrvatsko-finskog rječnika.

Rada Borić želi pokazati da se može drugačije: Odriče se saborske plaće, ima mirovinu iz Finske
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap