Računa li se godina u kojoj idemo u mirovinu u izračun primanja?

Jasmina Grgurić Zanze
9. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Naši čitatelji često nas pitaju gube li što ako u starosnu mirovinu odu tijekom godine u kojoj su stekli prve uvjete. To se posebno odnosi na žene koje u prijelaznom razdoblju do 2030. godine u nju mogu otići ranije. Ove godine to mogu učiniti kada napune 62 godine i devet mjeseci života. Svake iduće godine dobna granica pomiče se za po tri mjeseca. Isplati li im se stoga više ići odmah po ispunjenju uvjeta ili im je bolje čekati kraj kalendarske godine?

Foto: Pixabay

Žene pravo na starosnu mirovinu stječu ranije nego muškarci koji čekati moraju do 65. godine. Prijelazni period povoljnijih uvjeta za žene traje do 2030. godine, a uvjet se svake godine do tada pomiče za po tri mjeseca. U ovoj godini žene, dakle, u starosnu mirovinu mogu ići kada navrše 62 godine i devet mjeseci života.

Kalendarska godina ne igra ulogu u izračunu

umirovljenica sjede kose gleda zamišljeno u daljinu
Starosna mirovina: Provjerite uvjete za žene u 2021. godini!

Naravno, one to ne moraju odmah učiniti, nego bilo kada od tada pa do 65. godine i dulje, ako se tako dogovore s poslodavcem. Kasniji odlazak u mirovinu posljedično tomu donosi veća primanja zbog dodatnih godina radnog staža te kroz bonifikaciju, odnosno nagradu za svaki mjesec duljeg ostanka u svijetu rada nakon stečenih prvih uvjeta. Nagrada pritom iznosi 0,34 posto za svaki mjesec kasnijeg odlaska u mirovinu, uz uvjet da imaju barem 35 godina radnog staža.

No, naše čitateljice zanima gube li što ako u mirovinu odmah odu čim steknu pripisanu dob usred kalendarske godine, dakle u 2021. je to 62 godine i devet mjeseci ili im se više isplati čekati kraj godine. Tvrde, naime, da im se tekuća godina ne uvrštava u izračun mirovine pa smatraju da nešto gube.

“U kolovozu stječem prve uvjete za starosnu mirovinu. Dobila sam informaciju da mi se, ako ne ostanem raditi do 2021. godine, ova godina uopće neće računati, odnosno da će biti kao da u njoj nisam ni radila. Je li to točno?” – pitala nas je jedna čitateljica.

Kao prvo, valja naglasiti da uvjet za odlazak u mirovinu ne ovisi o kalendarskoj godini, nego životnoj dobi, a odgovor na pitanje kako se tekuća godina radnog staža računa u mirovinu pitali smo ekonomskog stručnjaka za mirovinska pitanja, Željka Šempera.

U izračun ide svaki mjesec i svaki dan mirovinskog staža

"Uskoro ću imati 62 godine i 9 mjeseci, mogu li odmah ići u starosnu mirovinu?"

“Za svaku godinu mirovinskog staža osiguranika izračunavaju se vrijednosni bodovi, odnosno komparira se godišnja bruto plaća svakog osiguranika s prosječnom godišnjom bruto plaćom u Hrvatskoj. Zbroj vrijednosnih bodova dijeli se s godinama mirovinskog staža i dobije se prosječan vrijednosni bod.

Kad se u mirovinu ide u tijeku godine, za tu godinu uzima se prosječan vrijednosni bod sukladno odrađenom stažu u tijeku te godine. U izračun broja godina (decimalni broj) uračunava se svaki mjesec i svaki dan mirovinskog staža. Dakle, u izračun mirovine uračunat je ostvaren ukupan mirovinski staž svakog osiguranika, odnosno umirovljenika!” – kazao nam je Šemper.

Dakle, drage dame, nema bojazni od odlaska u mirovinu tijekom kalendarske godine, jer ne gubite ništa.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap