Pučka pravobraniteljica odlazi, naslijediti bi je mogao – umirovljenik!

Jasmina Grgurić
24. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Na mjestu pučke pravobraniteljice Lora Vidović provela je osam godina, tijekom kojih se uvelike zalagala i za prava starijih osoba u Hrvatskoj. Redovno je ukazivala na brojne egzistencijalne i pravne probleme, od malenih mirovina, života starijih u ruralnim područjima, nepravilnosti u domovima umirovljenika… U utrci za nasljednika četvero je kandidata, među kojima i dvojica umirovljenika.

Lora Vidović (foto: Ured pučke pravobraniteljice)

Pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović mandat istječe 1. ožujka. Na toj je funkciji već osam godina, tijekom kojih se zalagala i za prava starijih osoba, ukazujući na brojne konkretne egzistencijalne i socijalne probleme, poput malenih mirovina, nepravilnosti u domovima umirovljenika, odsječenosti u ruralnim sredinama. Ukazivala je i na brojne pojedinačne slučajeve diskriminacije po dobi.

Hoće li biti zapamćena po slučaju “Three monkeys”?

[Intervju] Pravobraniteljica Lora Vidović: Ohrabrite starije da se otvore i podijele problem

Svojim istupima Vidović je uglavnom išla kontra vladajuće struje, iako joj se u posljednje vrijeme spočitava upravo suprotno. No, uloga pučkog pravobranitelja stajati je uz ono što je pravno, etički i moralno ispravno, bez obzira o komu je riječ. Posljednjih je dana ipak na sebe navukla blagi gnjev “ljevice”, jer je pokrenula ispitni postupak i od vlasnika riječkog kafića “Three monkeys” zatražila očitovanje zbog izjave da tamo HDZ-ovci nisu dobrodošli.

Pučka pravobraniteljica poručila je da biranje gostiju kafića prema političkoj opciji kojoj su naklonjeni može predstavljati diskriminaciju temeljem političkog uvjerenja koja je zabranjena Ustavom i zakonom. No, bila bi prava šteta da Lora Vidović u liberalnijim građanskim krugovima, koji se ufaju u prava i slobode, ostane upamćena samo po ovom slučaju, tim više jer se borila za sve pripadnike obespravljenih društvenih skupina.

Među kandidatima i dva starija gospodina

Vidović se nije željela iznova kandidirati za osmogodišnji mandat, iako na to ima pravo. Saborski Odbor za Ustav idući će utorak razgovarati sa četvero kandidata za pučkog pravobranitelja koji bi mogao biti izabran već u petak. Među njima su Marko Bonifačić, Sandra Jančić, Tena Šimonović Einwalter i Neven Šimac. Njih dvoje bit će predloženo Saboru, uz prethodno mišljenje Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Tena Šimonović Einwalter u Uredu pučkog pravobranitelja radi od 2008., a od 2013. je zamjenica pučke pravobraniteljice Lore Vidović. Od 2003. do dolaska u Ured pučkog pravobranitelja radila je u Ministarstvu vanjskih poslova.

Lora Vidović: "Obiteljski domovi sivo su područje koje treba više nadzirati"

Neven Šimac (77) doktor je pravnih znanosti koji je nakon sloma Hrvatskog proljeća i zatvora izgubio posao asistenta na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Azil je dobio u Francuskoj, gdje je radio na visokim pozicijama u francuskoj državnoj upravi, bio član delegacija francuske vlade u međunarodnim pregovorima.

Marko Bonifačić je umirovljenik, aktivist i novinar. Radio je kao odvjetnik, pravni savjetnik, viši stručni savjetnik u Fondu za razvoj/privatizaciju i bio zastupnik Liberalne stranke u zagrebačkoj Skupštini.

Sandra Jančić je bila sutkinja Općinskog i Županijskog suda u Bjelovaru, a od 2013. je odvjetnica.

Sabor je javni poziv za predlaganje kandidata s rokom od 30 dana objavio još 20. siječnja. Od pet prijava, jedna nije bila važeća zbog nepotpune dokumentacije.

Za opunomoćenika Sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava može biti izabrana osoba koja ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište na području Hrvatske, završen studij prava, najmanje 15 godina radnog iskustva u struci, koja je istaknuti stručnjak koji u javnosti uživa ugled osobe visokih moralnih načela te zaštitnika i promicatelja ljudskih prava i sloboda, odnosno vladavine prava, osoba koja nije osuđivana i protiv koje se ne vodi kazneni postupak za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti te osoba koja nije član političke stranke.

Pučka pravobraniteljica odlazi, naslijediti bi je mogao – umirovljenik!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap